De Pararius Huurmonitor Q2; een samenvatting door Prinsenstad Makelaardij

Mede dankzij ons lidmaatschap bij belangenorganisatie VBO blijven wij op de hoogte van de laatste ontwikkelijken op de woningmarkt. Pararius, het grootste huurplatform van Nederland en vanuit VBO opgezet, publiceert elk kwartaal de statistieken van hun platform via de zogenoemde huurmonitor. De veranderingen in regelgeving voor huur hebben gevolgen voor de huurmarkt, en dat blijkt ook uit de cijfers van de huurmonitor. Wij geven jou een samenvatting en kijken daarnaast naar de situatie in Delft.

(De cijfers uit dit artikel zijn verwerkt door Realstats en gepubliceerd door Pararius. De cijfers zijn gebaseerd op transacties binnen het platform Pararius, niet op de gehele huurmarkt. De statistieken gaan alleen over vrij sector huurwoningen vanaf €879,66 p.m.)

Aanbod neemt af, vraag blijft overeind

Het belangrijkste wat opvalt is de sterke toename in gemiddelde huurprijzen in Nederland. Ten opzichte van kwartaal 2 2023 steeg de gemiddelde prijs per vierkante meter voor huurwoningen met maar liefst 9,9% in kwartaal 2 van 2024. Dat is een van de snelste jaar-op-jaar stijgingen van het afgelopen decennium. De oorzaak is de aanhoudende krapte op de huurmarkt; een beperkt aanbod en een grote vraag. 

 

Een belangrijke reden voor de sterke stijging in huurprijzen is de sterk gedaalde beschikbaarheid van huurwoningen. Afgelopen kwartaal kwamen er 32,8% minder huurwoningen beschikbaar voor nieuwe verhuurders dan een jaar ervoor. De daling was zelfs 44% t.o.v. twee jaar terug (2022).

Veel particuliere beleggers kiezen ervoor hun huurwoningen te verkopen in plaats van opnieuw te verhuren. Dat komt voornamelijk door steeds strengere regulering van de verhuurmarkt die het voor veel beleggers minder aantrekkelijk maakt om woningen te verhuren. Daardoor neemt het percentage van aangeboden koopwoningen dat voormalige huurwoningen waren, sinds het laatste kwartaal van 2022, sterk toe. 7,8% van alle koopwoningen die vorig kwartaal te koop stonden was een voormalige huurwoning. Nog geen 2 jaar terug lag dat percentage rond de 3% tot 3,5%.

 

Een interessant detail dat uit de statistieken komt is het gemiddelde aantal reacties op huurwoningen. Waar een gemiddelde huurwoning een jaar geleden nog 26 reacties kreeg, nam dat aantal vorig kwartaal af naar gemiddeld 17 per huurwoning. De meest simpele verklaring voor deze daling is de prijsstijging die simpelweg een lagere vraag tot gevolg heeft.

Grote steden blijven in trek, Delft doet mee

Binnen de vijf grootste steden van Nederland stegen de huurprijzen significant. Van deze grote vijf stegen de huurprijzen in Den Haag (8,1%) en Rotterdam (8,0%) het sterkst. In sommige middelgrote steden daalden huurprijzen ligt, maar voor Delft ging dat zeker niet op. In Delft stegen de gemiddelde huurprijzen met maar liefst 10,5% op jaarbasis, wat neerkwam op een prijs/m2 van €20,46 voor alle typen huurwoningen gemiddeld. 

 

In de staafgrafiek is te zien dat huurprijzen in Delft vanaf kwartaal 2 van 2023 weer stijgen op jaarbasis. Delft is een stad in de randstad, centraal gelegen tussen Den Haag en Rotterdam. Daardoor kan Delft meeliften op de populariteit van die twee buursteden. Verder heeft Delft ook nog een grote aantrekkingskracht vanwege haar universiteit en relatief rustige leefklimaat dat ze biedt. Deze factoren tezamen maken dat in Delft de vraag naar huurwoningen hoog blijft, terwijl ook hier het aanbod van vrije sector huurwoningen afneemt.

Op landelijk niveau moet wel een onderscheid worden gemaakt tussen kale huurwoningen, gestoffeerde en gemeubileerde huurwoningen. Gestoffeerde huurwoningen stegen jaar-op-jaar het minst in prijs (4,5%), terwijl kale huurwoningen het snelst in prijs stegen ten opzichte van een jaar terug (18,6%). Gemeubileerde, volledig ingerichte woningen, stegen met 12,2% per m2. Daarmee zijn kale huurwoningen relatief minder goedkoop geworden ten opzichte van gestoffeerde huurwoningen.

Verhuren en meer bij Prinsenstad Makelaardij

Voor wie het gehele rapport wil lezen, kan dat op de website van Pararius. Alhoewel het voor veel beleggers niet aantrekkelijk meer is te beleggen in vastgoed, is het dat voor sommigen nog steeds wel. Deze beleggers staat Prinsenstad Makelaardij nog steeds graag bij in het gehele proces van verhuur. Naast verhuur staan wij natuurlijk ook altijd voor jou klaar als het gaat om de aankoop of verkoop van woningen of een taxatie. Neem bij interesse contact op voor een vrijblijvend gesprek bij ons op de Buitenwatersloot of bij jou thuis.