In de dagelijkse praktijk van onze makelaardij zien wij natuurlijk veel voorbij komen, zo ook tijdens het bieden op een woning. Of wij nu de verkopende of aankopende partij bijstaan, er gebeuren weleens rare dingen. Wij denken dat het daarom geen kwaad kan jou te informeren over de absolute do’s en don’ts bij het bieden op een woning. Wij geven je volgens ons de 4 belangrijkste do’s en don’ts waarmee je voorkomt dat je een flater slaat.
1. Do: Bied alleen als je de woning echt wilt
Het klinkt misschien als een open deur, maar toch wordt dit principe niet door iedereen nageleefd. Het is misschien geen officiële regel, maar in Nederland is het niet normaal op een huis te bieden om er vervolgens toch vanaf te zien wanneer je bod eenmaal is geaccepteerd. Dat laatste wordt in Nederland ervaren als een overtreding van een ongeschreven regel. Wie verder op meerdere woningen tegelijk biedt, is eigenlijk niet serieus aan het bieden.
2. Don’t: Bied niet meer dan je kunt betalen
Zodra je enthousiast bent over een woning ben je misschien al snel geneigd om zo veel mogelijk te gaan bieden. Houdt daarbij wel altijd in de gaten wat je budget is. Om dat te weten kun je het beste een gesprek voeren met een of meerdere hypotheekadviseurs om jouw maximale leenbedrag te bepalen. Dit is altijd handig om te doen voordat je naar een huis op zoek gaat. Soms kun je zelfs bij een hypotheekadviseur een bewijs krijgen waarin staat dat jij een woning kunt financieren. Dat kan jouw kansen bij een bieding vergroten.
Weet je wat je budget is? Laat dit dan weten aan je aankoopmakelaar. Houdt daarbij ook rekening met hoeveel eigen geld je hebt, alhoewel dat door een hypotheekadviseur al wordt meegenomen. Tot slot moet je tijdens het bieden op woningen natuurlijk in de gaten blijven houden wat je eventueel benodigde investeringsruimte is voor verbouwings- en herstelkosten.
En vergeet ook verborgen gebreken niet. Als je dit niet in de ontbindende voorwaarden opneemt, zullen eventuele later aan het licht komende verborgen gebreken uit eigen zak hersteld moeten worden. Houdt daarom altijd wat achter de hand. Je hebt er natuurlijk niet veel aan als jij het winnende bod neerlegt, maar je een lekkende rioolpijp hebt die je niet kunt vervangen. Dan zit je letterlijk ‘in de shit’.
3. Do: Geef ontbindende voorwaarden altijd van tevoren aan
Nadat je bod is geaccepteerd en de kopovereenkomst is getekend, heb je altijd nog 3 werkdagen bedenktijd volgens de wet. Dat betekent echter niet dat je nog met extra voorwaarden mag komen. Die voorwaarden zul je moeten aangeven op het moment dat je een bod doet. Bedenk wel dat jouw bod minder aantrekkelijk wordt voor de verkoper naarmate je meer ontbindende voorwaarden hebt. Ga voor elke ontbindende voorwaarde na of deze wel echt nodig is.
Als je de woning bijvoorbeeld makkelijk denkt te kunnen financieren of dit risico hebt afgekocht, dan kun je het financieringsvoorbehoud achterwegen laten. Heb je vertrouwen in de staat van de woning, bijvoorbeeld omdat je zelf bouwtechnisch onderlegd bent of, omdat je hier al rekening mee hebt gehouden bij de hoogte van je bod? Dan kun je ook het voorbehoud van bouwkundige keuring weglaten. Door dit te doen kun je een zo aantrekkelijk mogelijk bod neerleggen.
4. Don’t: Onderhandel niet meer nadat je bod geaccepteerd is
Dat is toch logisch zou je denken? Toch niet altijd, kunnen wij uit ervaring vertellen. Sommige onwetenden, maar ook kopers met andere culturele achtergronden, denken soms nog te kunnen onderhandelen, nadat hun bod al geaccepteerd is. Zo werkt het Nederlandse biedingssysteem er niet. Soms is het zo dat er nog wordt gewerkt met openingsbiedingen waarna er nog een soort concurrentie plaats kan vinden tussen verschillende aspirant-kopers. Zodra echter het winnende bod bekend is, kan er niet meer worden onderhandeld, ook niet bij het meest gebruikelijke ‘blinde’ biedproces.
Do: Werk met Prinsenstad Makelaardij
Door je aan deze vier tips te houden kun je in ieder geval de grootste fouten bij het bieden voorkomen en heb je hier en daar misschien een voordeel. Maar wil je echt serieus worden en een perfecte strategie hanteren voor het vinden van jouw droomhuis? Schakel dan een makelaar in. Prinsenstad Makelaardij staat je graag bij tijdens het aankoopproces.