Kant en klaar kopen of zelf opknappen?

Er is op de woningmarkt van alles te koop, van nieuwbouwwoning tot leeg kavel. Binnen bestaande bouw heb je vooral de keuze uit woningen die al zijn gemoderniseerd en woningen die nog opgeknapt moeten worden. Beide opties hebben zo hun voor- en nadelen, maar wat je kiest is afhankelijk van jouw persoonlijke voorkeur en situatie. Prinsenstad Makelaardij weegt de twee uitersten tegen elkaar af.

 

Of je wel of niet een kluswoning wilt kopen, hangt voor een groot deel af van je eigen voorkeur. Vroeger kozen meer mensen voor het zelf opknappen van een woning. Tegenwoordig geven veel mensen de voorkeur aan een kant en klare woning. Het gebeurt dat particulieren (beleggers) kluswoningen opkopen, die vervolgens opknappen (ook wel ‘flippen’ genoemd) en weer doorverkopen. Zo’n huis kan je zeker kopen, maar het kan ook anders.

De kluswoning

Als je goed kunt klussen en veel energie en tijd hebt kan een klushuis een goede optie zijn. Je kunt hiermee veel geld besparen of mogelijk een groter huis kopen. Huizen waar nog veel aan gedaan moet worden kosten vaak minder per vierkante meter dan gerenoveerde woningen. Als je vervolgens geen of weinig bedrijven inhuurt en zelf de woning gaat renoveren, dan zet je als het ware je eigen tijd om in waardevermeerdering van de woning.

Ook kun je met een kluswoning de woning natuurlijk volledig naar je eigen zin maken. Dat doe je meestal niet meer bij een kant en klare woning, omdat je daar al een flinke duit neertelt voor hoe de woning dan is. Daarnaast kun je er ook op toezien dat de verbouwing deugdelijk gebeurt en dat er goede materialen gebruikt worden. Veel opgeknapte woningen die tegenwoordig worden verkocht, zijn niet altijd met de juiste materialen of vakmanschap verbouwd. Als je zelf goed kunt klussen, dan kun je het vast zelf beter.

Toch moet je kluswoningen ook niet onderschatten. Als je een nieuwe tegelvloer in je badkamer leggen al niet ziet zitten, dan is een kluswoning waarschijnlijk niks voor jou. Afhankelijk van de staat van de woning en hoeveel mankracht je inhuurt moet je minstens een paar maanden uittrekken voor de verbouwing. Verder is de kans groot dat je in de jaren erna nog veel weekenden en vakanties bezig bent met verbeteringen. Als dat je niet afschrikt, dan kan een kluswoning veel voldoening geven.

De kant en klaar woning

Dan heb je de kant en klaar woningen (ook wel ‘instapklare woningen’ genoemd) zoals je die tegenwoordig vaak aangeboden ziet; alles wit geverfd, ongeveer in dezelfde stijl gerenoveerd met inloopdouche en kookeiland inbegrepen. Veel mensen vinden dit tegenwoordig prettig, en de al gedane verbouwing/renovatie kan meestal meegefinancierd worden. Voor de meeste mensen is dit waarschijnlijk ook de beste optie. Een kantoortijger is immers meestal geen bouwvakker, en al het kluswerk door anderen laten doen is voor de meesten financieel niet mogelijk. 

Klussen kost tijd, en wie kan er nu een paar maanden vrij nemen van zijn of haar werk om dat te doen? Kant en klare woningen zijn meestal ook best stijlvol of minstens verbouwd volgens de laatste trends.

Kies je voor een kant en klaar woning? Let dan wel goed op dat de woning deugdelijk is verbouwd en dat het aantal vierkante meters ook werkelijk klopt. Wij zien als makelaardij maar al te vaak gerenoveerde woningen waar achteraf dingen niet op de juiste manier zijn gerenoveerd. De mensen die deze woningen verbouwen zien dit als een investering, en willen nog weleens winst-denken boven kwaliteit zetten. Als ze ergens op kunnen besparen, dan doen ze dat ook.

Als je die onderhandelingspositie denkt te hebben, dan zou je een garantie voorwaarde in het koopcontract kunnen laten opnemen waarin staat dat eventuele schade of herstelkosten door gebrekkige constructies voor de verkoper zijn, mits die binnen een bepaalde periode (bijvoorbeeld één jaar) aan het licht komen. Zo’n voorwaarde is echter lastig in een verhitte woningmarkt, omdat de verkopers dan vaak een andere, minder kritische koper kiezen. 

Wat je wel kunt doen is bij je bod op een gerenoveerde woning in je gedachte meenemen dat er misschien nog dingen hersteld moeten worden in de jaren na de aankoop. Laat je niet verleiden door de glimmende kranen en net geverfde kozijnen. Een kant en klaar woning is niet altijd zó kant en klaar als hij eruit ziet. 

Laat je begeleiden door Prinsenstad Makelaardij

Ben je op zoek naar een woning en heb je het bovenstaande goed afgewogen? Laat dan het technische en administratieve werk over aan Prinsenstad Makelaardij. Als jij weet wat je wil, dan weten wij hoe je dat kunt krijgen. We nemen je veel zorgen uit handen en begeleiden het gehele aankoopproces van A tot Z. Benieuwd naar het traject dat we samen doorlopen bij aankoop? Lees het op onze webpagina over aankoop