Straten van Delft, editie: de Buitenwatersloot

Ondertussen ben je wellicht bekend met de maandelijkse vlogs van Prinsenstad Makelaardij. Vanaf nu willen we af en toe eens een bekende of soms minder bekende straat van Delft uitlichten en er het een en ander over vertellen. Met dit voornemen moeten we natuurlijk eerst bij de straat, of eigenlijk de sloot beginnen, waar we zelf aan zitten; de Buitenwatersloot.

De verlenging van de Watersloot (1355)

De buitenwatersloot was een van de eerste sloten die buiten de poorthuizen van de binnenstad kwam te liggen. In die tijd waren er al vele grachten die nu in het centrum van Delft nog steeds te zien zijn. De Buitenwatersloot was het nieuwe gedeelte van de al bestaande Watersloot, dat in 1355 buiten de stad kwam te liggen. In het jaar 1414 wordt een vermelding van de sloot gemaakt als ‘Watersloot buiten het poorthuis’. De buitenwatersloot is gegraven als verlenging van de Binnenwatersloot, welke binnen de stadsmuren lag.

Plattegrond Buitenwatersloot Middeleews Delft, www.buitenwatersloot-delft.nl

In de 15e eeuw heeft de Buitenwatersloot nog de naam ‘Watersloot buten’. In de 16e wordt hij Buyten de Watersloot genoemd. Veel later, in 1968, wordt de Buitenwatersloot ‘langer’ omdat de toenmalige Hoornsekade bij de Buitenwatersloot wordt gevoegd. De sloot wordt ook wel de Kickert en in het Den Hoornse deel de Gaag genoemd. De sloot was door de eeuwen heen een belangrijke transportroute voor allerlei goederen die per schip werden vervoerd. Erlangs ontstonden allerlei bedrijven die goederen opsloegen of produceerden die over de sloot vervoerd konden worden. 

Een eigenaardigheid:

Aan de zuidkant van de sloot lag het Hofje Nooit Gedacht. In het adresboek van 1920 staat dat daar de nummers 85 t/m 119 van de Buitenwatersloot aan lagen. Vandaag de dag ontbreken deze nummers, terwijl tussen de nummer 83 en 121 nu de Handboogstraat ligt. De handboogstraat is het smalle straatje waar je vanuit Prinsenstad Makelaardij precies op uitkijkt.

De Buitenwatersloot van vandaag

Tegenwoordig wordt de Buitenwatersloot beschouwd als een van de leukste straten van Delft. Onze straat loopt helemaal door tot aan Den Hoorn. Officieel begint de Buitenwatersloot bij De Bolk; een voormalig hotel dat nu dienst doet als studentenhuis. De straat begint bij de overgang tussen de Coenderstraat naar de Phoenixstraat. Vanaf daar loopt de sloot tot aan de Oliemolen. Bij deze voormalige molen wordt de Buitenwatersloot de Hoornseweg en kom je in Den Hoorn terecht.

Aan de noordkant van de sloot loopt de Buitenwatersloot minder ver door, en gaat deze net voorbij de Hoornsebrug en botenvereniging DWSV over in de Hoornsekade. De Buitenwatersloot (straat) stopt in beide gevallen waar de gemeente Den Hoorn begint. De sloot loopt onder vijf bruggen door. Vanaf de binnenstad gezien zijn dat achtereenvolgens de Papegaeybrug, de Krakeelbrug, het Prinses Beatrixlaan viaduct, de Mosjesbrug en de Hoornsebrug. De naam van de Papegaeybrug komt trouwens van de gelijknamige molen De Papegaey, welke van 1690 tot 1936 langs de Buitenwatersloot stond.

Buitenwatersloot ca. 1929 met molen De Papegaey, www.buitenwatersloot-delft.nl 

Een saillant detail is, dat de sloot een kleine knik heeft ter hoogte van de Westlandseweg. Ze zijn kennelijk net niet helemaal in de juiste richting gaan graven van beide kanten; zowel vanaf Den Hoorn als vanaf Delft niet. In ieder geval waren ze toentertijd niet helemaal op elkaar afgestemd, zo lijkt het.

Wat de buitenwatersloot zo bekend maakt is het gedeelte aan de Noordkant van de sloot dat alleen voor voetgangers (en niet voor fietsers!) bestemd is. Dagelijks lopen hier toch zeker wel honderden mensen langs, omdat het zo’n mooi stukje is om te lopen. Dit deel van de sloot biedt een prettige combinatie van authentieke huizen, veel groen, en een rustige sloot als barrière tussen de drukke en de rustige kant van de sloot. Bewoners zitten graag voor hun huis bij zonnig weer, en dat geldt ook voor ons natuurlijk!

Bekende winkels en bedrijven

De buitenwatersloot is ook de thuishaven van enkele bekende Delftse winkels en bedrijven. Zo is de straat het thuis van ‘t Stoffig Pakhuis en Zeevishandel WW Van Oosten. Het Parkethuis, wat vloeren aan heel Delft en omgeving levert, mag ook niet vergeten worden, net zomin als De Kokkerie. De Kokkerie is wel een speciale vermelding waard, want het is een kookstudio voor kookworkshops, gerund door niemand minder dan voormalig sterren- en TV-chef Yuri Verbeek. Vóór de Kokkerie staan regelmatig mensen buiten te genieten van een drankje en een hapje, al dan niet door Yuri (mede) gecreëerd.  

Verderop aan de sloot hebben we bijvoorbeeld Atelier Stof Veertje, Overkamp Motors en de alom bekende Dansschool Wesseling. Nog verderop stallen veel mensen hun boot bij DWSV en heb je een winkel waar je echt eens moet gaan kijken; Siem de Jong Funsports. Als allerlaatst mogen we absoluut niet een bedrijf vergeten waarvoor mensen zich elke dag weer staan op te verbazen over de vraagprijzen. We hebben het natuurlijk over onszelf, Prinsenstad Makelaardij. Sinds meer dan 6 jaar mogen wij onszelf ook thuis voelen aan de Buitenwatersloot, en helpen iedereen bij het vervullen van hun woonwensen.

Prinsenstad Makelaardij aan de Buitenwatersloot 110 Delft, foto: Frans van Rijn 

Dit is ons verhaal over de buitenwatersloot. Uiteraard is er nog veel meer te leren over deze straat en sloot. Als je geïnteresseerd bent in de geschiedenis van de Buitenwatersloot, dan kun je meer te weten komen op: https://www.buitenwatersloot-delft.nl/wiki/Hoofdpagina