Tips voor bezichtigingen

Beste relatie, binnenkort ga je een woning bezichtigen die bij Prinsenstad Makelaardij in de verkoop staat. Bij een bezichtiging komt veel kijken, en het is meer dan alleen een leuk uitstapje. Het is belangrijk op de juiste dingen te letten tijdens de bezichtiging. Daarnaast kan werk vooraf je veel tijd en moeite besparen. Prinsenstad Makelaardij geeft je een aantal belangrijke tips voor bezichtigingen waarmee jij je voordeel kunt doen.

Voorbereiden is het halve werk

Een goede bezichtiging begint met onderzoek naar de woning en de omgeving voorafgaand aan de bezichtiging. Natuurlijk moet het huis dat je wilt bezichtigen voldoen aan je woonwensen en moet de vraagprijs binnen je budget vallen, maar is er meer wat je kunt doen om een bezichtiging de moeite waard te maken. Als je de tips in dit artikel ter harte neemt, dan ga je als een echte professional de bezichtiging in.


Voorzonderzoek is het halve werk bij een bezichtiging, Foto: Guy van Rijn 

Vooraf kun je de populariteit van een woning afmeten aan het aantal keer dat het huis als favoriet is aangemerkt op sites als funda. Ook kun je zien sinds wanneer het huis al te koop staat. Zo kan je een idee krijgen van de prijs die je mogelijk moet bieden om een kans te maken.

Daarnaast is het handig om de buurt waarin het huis staat te verkennen. Dit kan via google maps, maar beter is het zelf een kijkje te nemen in de buurt en de omgeving. Zie je jezelf hier al wonen? Mooi!

Van tevoren kun je ook meer informatie opvragen over de woning bij de verkopend makelaar. Vraag naar de vragenlijst die door de verkoper is ingevuld. Daarin staan zaken over de het onderhoud van de woning en hoeveel de eigenaren betalen voor gas, water, elektriciteit en gemeentelijke belastingen. Daarnaast kun je een lijst van roerende zaken opvragen die achterblijven in de woning en soms zijn er bouwtekeningen beschikbaar. Bouwtekeningen zijn handig als je wilt gaan verbouwen en wilt weten waar dingen als draagmuren een aansluitingen zich bevinden.

Als je een appartement gaat bezichtigen, vraag dan altijd de stukken van de VvE op. Dat zijn bijvoorbeeld het meerjarig onderhoudsplan, de jaarrekeningen, de splitsingsakte, regelementen en de notulen van de laatste vergadering. Het is goed om te weten wanneer onderhoudswerkzaamheden plaatsvinden en of de VvE genoeg geld in kas heeft. Zo weet je van tevoren hoeveel geld je aan de VvE moet betalen.

Ook is het handig om vooraf een lijstje met vragen te maken van zaken die je nog niet te weten bent gekomen. Zo weet je beter waar je op moet letten en zal je geen vragen vergeten te stellen. En verder: neem een aankoopmakelaar mee. Een aankoopmakelaar kijkt objectief naar een woning. Hij weet waar je op moet letten, en bovendien laat je aan de verkoopmakelaar zien dat je een serieuze interesse hebt voor de woning.

En nog één laatste tip vooraf: Als het kan, plan de bezichtiging dan overdag in. Je wilt natuurlijk de gehele woning grondig kunnen inspecteren, en dat gaat het beste bij daglicht. Bijvoorbeeld het verfwerk en voegwerk bekijken gaat het beste bij daglicht. Ook wil je zien of de zon overdag bijvoorbeeld in de tuin schijnt of juist niet.

Tips ter voorbereiding:

=        Check de populariteit van een woning online;

=        Verken het huis en de buurt er omheen;

=        Vraag documenten over de woning op bij de makelaar;

=        Vraag VvE-stukken op als het een appartement betreft;

=        Maak een vragenlijstje voor de bezichtiging;

=        Neem een aankoopmakelaar mee;

=        Plan de bezichtiging bij daglicht.

 

Tijdens de bezichtiging

Dan is het nu tijd voor de bezichtiging zelf. Eigenlijk is het voorwerk dat je doet meer werk dan de bezichtiging zelf. Toch zijn er een aantal dingen die je tijdens een bezichtiging kunt doen om er alles uit te halen.

Kijk vooral zelf ook goed rond. Makelaars leiden jou vaak door het huis langs de belangrijkste kamers. Dat is op zich geen probleem, maar blijf niet alleen bij de makelaar (of verkoper) staan. Loop ook zelf even de ruimte door en bekijk het een en ander van dichtbij. Misschien schiet je iets te binnen wat van belang is of zie je iets wat niet helemaal deugd. Stel daar dan een vraag over. Stel ook de vragen uit de vragenlijst die je vooraf gemaakt hebt.

Neem foto’s van ruimtes of details. Je doet veel nieuwe indrukken op en je kunt niet alles onthouden. Als je meerder huizen bezichtigd, is het fijn als je de huizen zelf naderhand op basis van je eigen foto’s nog kunt vergelijken. Je eigen foto’s zijn vaak wat realistischer dan de foto’s op het internet. Ook kun je dingen fotograferen van de woning die voor jou belangrijk zijn. Vraag wel even aan de verkoper of je foto’s mag maken, zeker als er privacygevoelige dingen in de woning staan. 

Kijk tijdens het bezichtigen ook vooral naar hoe jij de ruimte wilt gebruiken, en of dat met de huidige indeling mogelijk is. Kijk niet te veel naar de meubels en inrichting, want die staan er alleen voor de sfeer tijdens de bezichtiging. Ben je blij met de indeling van de woning, of moet er worden verbouwd? Als je wilt verbouwen, hoe zit het dan bijvoorbeeld met toevoer van water en de riolering? Stel dat soort vragen gerust.

Let op de staat van het (buiten)schilderwerk en de kozijnen. Haal je hand er even langs of duw even op het kozijn. Als dit er niet goed uit zien, dan kan dat kosten met zich meebrengen. Als potentiële koper heb jij een onderzoek plicht naar eventuele gebreken. Vraag naar eventuele gebreken en kijk zelf goed rond. Let bijvoorbeeld op tocht, scheuren in muren en vochtplekken. Als je iets vindt wat niet van tevoren was aangegeven, meldt dit dan en houdt hier rekening mee als je wilt gaan bieden. Je kunt ook bij een bieding een voorbehoud maken voor bouwkundige keuring als je nog twijfels hebt over de technische staat van de woning. 

Loop tot slot voor of na de bezichtiging nog even een rondje door de buurt. Kijk of er genoeg parkeergelegenheid is, en of er voorzieningen in de buurt zijn. Is er bijvoorbeeld een supermarkt, een school voor de kinderen, een speeltuin of een parkje in de buurt? Hoe kom ik vanaf mijn woning naar het werk? Speek waar mogelijk met buurtbewoners en proef de algehele sfeer. Zie je jezelf hier langdurig wonen?

Tips tijdens de bezichtiging:

=        Kijk zelf goed rond en stel je vragen;

=        Neem foto’s van ruimtes en details;

=        Kijk naar wat je zelf met de woning wilt;

=       Let op technische gebreken en stel hier vragen over;

=       Verken de buurt.

Tot gauw!

Dit zijn de tips die Prinsenstad Makelaardij je mee wil geven voor jouw aanstaande bezichtiging. Ook als je een makelaar meeneemt, is het toch belangrijk dat jij alert blijft. Alleen jij weet immers wat jouw wensen zijn en wat voor jou belangrijk is. Een bezichtiging is natuurlijk leuk, maar alleen als je goed voorbereid bent levert het ook echt iets op. Tot ziens bij Prinsenstad Makelaardij!