Top 5 Invasieve Planten in de Nederlandse tuin

Als makelaar en taxateur van woningen is Prinsenstad Makelaardij verantwoordelijk voor het goed informeren van zowel kopers als verkopers van woningen over mogelijke risico’s bij een bepaalde woning. Een belangrijk maar niet altijd even voor de hand liggend risico daarbij is het herkennen van invasieve plantensoorten rondom woningen die Prinsenstad Makelaardij bezoekt. Prinsenstad Makelaardij weet veel van deze planten te herkennen, en jou als koper of verkoper daarover advies te geven. 

Voor jou kan het echter ook nuttig zijn om de belangrijkste invasieve soorten te kennen en te herkennen die je in Nederlandse tuinen kunt tegenkomen. Daarnaast is het handig om te weten wat de juiste aanpak is om deze soorten uit je tuin of erf te verwijderen. In dit artikel geven we jou de top vijf van de meest voorkomende invasieve soorten in Nederland, en daarbij advies over de bestrijding hiervan.

1. Japanse Duizendknoop (Fallopia japonica)

De eerste in deze top is ook gelijk de vervelendste plant die je in een tuin kunt aantreffen. De Japanse duizendknoop is een invasieve plant die je vaak herkent aan zijn stevige, bamboe-achtige stengels en grote, hartvormige bladeren. In het voorjaar verschijnen rode scheuten, die later uitgroeien tot groene stengels van wel 2 tot 3 meter hoog. In de zomer bloeit de plant met kleine witte trosjes bloemen.

Ancatdubh43 at English Wikipedia, Public domain, via Wikimedia Commons

Japanse duizendknoop groeit extreem snel: soms wel tien centimeter per dag! Door zijn sterke wortelstelsel kan hij makkelijk muren, wegen en funderingen beschadigen. Heb je hem eenmaal in je tuin, dan kan het lastig zijn om ervan af te komen. De plant verdringt bovendien andere soorten, zodat de biodiversiteit afneemt.

Wil je de Japanse duizendknoop bestrijden? Trek de plant niet zomaar uit de grond, want uit elk achtergebleven stukje wortel groeit weer een nieuwe plant. Het beste kun je de plant regelmatig maaien of afknippen, zodat hij uiteindelijk uitgeput raakt. Verspreid het plantafval niet, maar voer het zorgvuldig af bij de gemeente. Soms is professionele bestrijding nodig bij grote aantastingen. Let dus goed op: zie je deze plant, grijp dan snel in!

Leer meer over deze soort op: https://www.nvwa.nl/onderwerpen/japanse-duizendknoop

2. Reuzenberenklauw (Heracleum mantegazzianum)

De Reuzenberenklauw is een indrukwekkende, maar gevaarlijke plant die je vooral herkent aan zijn enorme bladeren en witte bloemschermen die wel tot 2,5 meter hoog kunnen worden. De bladeren zijn diep ingesneden en kunnen wel een meter lang zijn. De stengel is dik, hol en heeft vaak paarse vlekken en stijve haren.

Je vindt de Reuzenberenklauw vooral langs wegen, waterkanten, weilanden en in parken. De plant verspreidt zich makkelijk door zijn vele zaden en past zich goed aan verschillende omgevingen aan. De Reuzenberenklauw kan grote problemen geven. Het sap van de plant is giftig: als het op je huid komt en je huid vervolgens in zonlicht terechtkomt, ontstaan er brandwonden en blaren. Ook verdringt de plant andere soorten, waardoor de biodiversiteit minder wordt.

Wil je de Reuzenberenklauw bestrijden? Doe dit nooit zonder bescherming! Draag altijd handschoenen, lange mouwen en een bril. Je kunt jonge planten uitsteken met een schop, bij grotere exemplaren kun je de wortel doorsnijden. Zorg ervoor dat je alle delen van de plant goed opruimt, zodat hij zich niet verder verspreidt. Zie je de Reuzenberenklauw? Meld het dan ook bij de gemeente.

GerardM at nl.wikipedia, CC BY-SA 3.0, via Wikimedia Commons

3. Reuzenbalsemien (Impatiens glandulifera)

De Reuzenbalsemien is een opvallende plant die je gemakkelijk herkent aan zijn hoge groei (tot wel twee meter), gekartelde lancetvormige bladeren en grote, roze tot paarse bloemen die op kleine orchideeën lijken. De stengel is hol en vaak roodachtig van kleur. In de nazomer vallen vooral de springende zaaddozen op. Tot zover een aantrekkelijke plant zo lijkt het, maar laat je niet foppen.

De Reuzenbalsemien groeit snel en vormt dichte groepen, waarbij hij andere planten verdringt. Hierdoor krijgt de lokale flora minder kans, wat slecht is voor de biodiversiteit. Na het afsterven laat hij kale grond achter, waardoor oevers in de winter sneller kunnen afspoelen en de vruchtbaarheid van grond afneemt.

Wil je Reuzenbalsemien bestrijden? Trek de planten in juni of juli met de hand uit, vóórdat ze zaad vormen. Dit werkt het beste bij kleine aantastingen en als de bodem vochtig is. Zorg ervoor dat je alle plantendelen verwijdert en voer deze af via het restafval, niet op de composthoop. Controleer daarna regelmatig op nieuwe groei, zodat de soort zich niet opnieuw kan verspreiden.

I, ArtMechanic, CC BY-SA 3.0, via Wikimedia Commons

Leer meer over de Reuzenbalsemiet op: https://www.invasieve-exoten.info/nl/home-7/soorten/unie-lijst-invasieve-exoten-planten/reuzenbalsemien.htm

4. Watercrassula (Crassula helmsii)

Deze plant is vooral een probleem in tuinen met een vijver of andere vorm van water. De Watercrassula is zoals de naam al zegt een waterplant die je goed herkent aan zijn kleine, vlezige blaadjes die in dichte matten op of net onder het wateroppervlak groeien. De blaadjes zijn heldergroen, ovaal van vorm en staan tegenover elkaar aan dunne stengeltjes. De plant bloeit met hele kleine witte bloemetjes, maar valt vooral op door de snelgroeiende, dikke groeimatten die vaak hele vijvers of sloten kunnen bedekken.

De plant is oorspronkelijk uit Australië en Nieuw-Zeeland gehaald, maar kan hier makkelijk verwilderen. Watercrassula groeit snel en verdringt daardoor andere waterplanten, waardoor de biodiversiteit afneemt. Daarnaast kan hij het wateroppervlak compleet bedekken, waardoor er geen licht of zuurstof meer in het water komt.

Wil je Watercrassula bestrijden? Haal de plant zorgvuldig met de hand of met een schepnet uit het water. Zorg ervoor dat je alle stukjes verwijdert, want elk deeltje kan uitgroeien tot een nieuwe plant. Gooi het plantafval bij het restafval en niet in de natuur of compost. Controleer je vijver regelmatig om opnieuw uitlopen te voorkomen.

Door Stéphane Delplanque - https://www.tela-botanica.org/eflore/consultation/popup.php?module=popup-illustrations&action=fiche&referentiel=bdtfx&id=264264, CC BY-SA 2.0 fr, Koppeling

5. Afghaanse Duizendknoop (Persicaria wallichii)

De Afghaanse Duizendknoop is een opkomende invasieve plant die je kunt herkennen aan zijn smalle, lancetvormige bladeren en roodachtige, holle stengels. De plant lijkt op zijn onaangename broer, de Japanse Duizendpoot, maar blijft doorgaans iets lager en heeft slankere bladeren. In de zomer verschijnen er kleine, witte tot lichtroze bloemen in losse pluimen.

In stedelijke gebieden en tuinen duikt hij steeds vaker op. De plant groeit snel en heeft een uitgebreid wortelstelsel, waardoor hij gemakkelijk nieuwe plekken kan koloniseren. De Afghaanse Duizendknoop veroorzaakt problemen doordat hij andere planten verdringt, schade aan verhardingen en funderingen kan veroorzaken, en moeilijk te verwijderen is. Hij kan daardoor de biodiversiteit en de stabiliteit van bermen verstoren.

Gilles San Martin, CC BY-SA 3.0, via Wikimedia Commons

Wil je de Afghaanse Duizendknoop bestrijden? Trek hem niet zomaar uit de grond, want uit achtergebleven wortelresten kan de plant weer uitlopen. Het beste kun je hem regelmatig afmaaien of afknippen, zodat de plant verzwakt. Voer al het plantafval af via de gemeente. Bij grote problemen is professionele hulp vaak nodig. Je moet eigenlijk hetzelfde te werk gaan als bij de Japanse Duizendknoop; beheerst, maar doortastend.

Advies van Prinsenstad Makelaardij

Als je een van de bovenstaande planten in jouw tuin of bij een huis waarin je geïnteresseerd ben tegenkomt, wil je misschien weten wat voor effect dit heeft op de waarde van jouw woning. Prinsenstad Makelaardij is op de hoogte van mogelijke invloed van invasieve soorten op de waarde van een woning. Prinsenstad Makelaardij heeft niet alleen oog voor de stenen, maar ook voor wat daartussen groeit. Wil je gebruik maken van de onze expertise? Neem dan contact op.