De statistieken van Prinsenstad Makelaardij: 2018 - NU

Voor we ons zesde boekjaar afronden willen we toch nog een laatste blog plaatsen, ditmaal over de statistieken van Prinsenstad Makelaardij zelf. Wat bedoelen we daarmee? Sinds 2018 hebben we een fors aantal woningen verkocht, aangekocht en getaxeerd. Daar houden we uiteraard de aantallen van bij. Verder hebben we nog wat interessante diagrammen over bijvoorbeeld het type woningen dat we verkochten. Benieuwd naar deze cijfers? Lees dan vooral verder.

Aankopen en verkopen in cijfers

Prinsenstad Makelaardij startte in 2018. Hadden we in ons startjaar nog twee verkopen, in 2019 waren dat er 11, in 2020 12, in 2021 17 en in 2022 hadden we maar liefst 23 succesvolle verkooptransacties. Alleen in dit jaar daalde het aantal verkopen dat we begeleidden licht, tot uiteindelijk 20 in totaal. Dit laatste heeft te maken met de ietwat afgekoelde huizenmarkt, waarin het totale aantal transacties in de gehele markt is gedaald.

Het aantal aankopen dat we begeleidden vertoont een nog steilere lijn omhoog dan het aantal verkooptransacties. In 2018, ons startjaar, hadden we slechts 2 aankopen. Vervolgens waren de cijfers van 2019 tot en met 2023 als volgt:

2019: 12 stuks

2020: 14 stuks

2021: 27 stuks

2022: 28 stuks

2023: 29 stuks

Wat opvalt is dat het aantal aankopen langer bleef doorstijgen dan het aantal verkopen binnen onze makelaardij. Dit heeft het iets te maken met de toenemende krapte op de woningmarkt de afgelopen jaren, waardoor meer huizenzoeker behoefte hebben aan persoonlijke begeleiding om zo het verschil te kunnen maken in een krappe verkopersmarkt. Het gebied waarin Prinsenstad Makelaardij aankoopt voor klanten is overigens groter dan bij verkopen. Waar klanten bij verkopen doorgaans kiezen voor een lokale makelaar, is dit bij aankopen kennelijk van minder belang. Prinsenstad Makelaardij heeft aangekocht voor klanten tot in Gouda aan toe, maar meestal gebeurt dit in de regio Delft, Rijswijk, Den Haag en Rotterdam.

Taxaties vanaf 2021

Prinsenstad Makelaardij taxeert ook woningen, maar dat doen we pas vanaf 2021. Vanaf dit jaar is Frans van Rijn namelijk bevoegd om woningen te mogen taxeren. Volgens de regels mag dit tot binnen een straal van 20 kilometer vanaf de standplaats en voor stedelijke gebieden als Den Haag en Rotterdam slechts tot op 10 kilometer vanaf de standplaats. Het eerste jaar ging meteen goed van start met maar liefst 47 woningtaxaties. In 2022 heeft Prinsenstad Makelaardij zelfs 51 woningen getaxeerd. In 2023 waren het er minder, maar toch nog 37 stuks in totaal. Deze afname komt in de eerste plaats doordat er meer concurrentie is gekomen van andere taxatievormen als desktop-taxaties en modelwaarderingen van woningen, en in de tweede plaats zijn er simpelweg minder hypotheken afgesloten in 2023, waardoor ook het aantal benodigde taxatierapporten is afgenomen.

De details en diagrammen

Ook hebben we nog een aantal interessante cijfers en diagrammen over de woningen die we voor onze klanten verkochten. Zo geeft diagram 1 aan dat in 2023 bijna driekwart van onze verkopen in de Gemeente Delft waren. In Den Haag hadden we 2 verkopen en verder nog enkele verkopen in aan Delft grenzende gemeenten.

 

diagram 1, woningen per plaats

Ook over het type woningen dat we verkochten valt iets te zeggen. Zo is in diagram 2 te zien dat precies de helft, 10 om precies te zijn, van het aantal verkochten woningen tot de categorie appartementen behoorden. Ook verkochten we 6 tussenwoningen, 2 eindwoningen, 1 hoekwoning, 1 geschakelde 2-onder-1-kapwoning, 1 vrijstaande woning en 1 half-vrijstaande woning. In 2022 bestond een iets groter deel van onze verkopen uit appartementen en tussenwoningen.

 

Diagram 2, type woningen

En last but not least hebben we nog een diagram (3) over de prijsklassen. De meeste woningen die we in 2023 verkochten vielen binnen de prijsklasse €300.000 tot €500.000: 12 in totaal. We verkochten 4 woningen in de prijsklasse €200.000 tot €300.000 euro. In de hogere prijsklasse van €500.000 tot €750.000 verkochten we eveneens 4 woningen. Verder valt nog te vermelden dat we in 2022 één woning verkochten van boven de €750.000, dat was leuk. Wie weet komend jaar weer…?

 

Diagram 3, aantal per prijsklasse

Je bent bij ons nooit een nummertje

Dit zijn zo ongeveer de statistieken die we met jou wilde delen. Gelukkig word je bij ons nooit als een nummertje behandeld en word je, behalve in dit artikel dan, nooit een statistiek. Wij hebben altijd aandacht voor onze klanten, ook buiten reguliere werktijden, en staan altijd voor jou klaar met onze expertise. Verder word je altijd geholpen door Frans. Zo weet je waar je aan toe bent. Benieuwd naar de mogelijkheden? Neem contact met ons op!