Bereid je optimaal voor op de fotoshoot van je huis met deze 10 tips

Bereid je optimaal voor op de fotoshoot van je huis met deze 10 tips 

Misschien gaat je woning binnenkort in de verkoop of denk je na over verhuizen. In dat geval is het altijd handig om te weten hoe je je woning er zo voordelig mogelijk uit kunt laten zien op de foto’s. Foto’s en mogelijk ook een video van je woning, zijn immers van groot belang voor het aantrekken van kopers. Met de volgende 10 tips van Prinsenstad Makelaardij kom je een goed eind op weg om je woning klaar te maken voor de verkoop. 

1 Berg zo veel mogelijk spullen op

Dit is natuurlijk een open deur, maar we beginnen met de meest algemene tip. Vaak geldt; hoe minder losse spullen er te zien zijn op de foto, hoe beter. Natuurlijk mogen meubels, decoratieve objecten en bepaalde apparaten blijven staan. De rest kan beter worden opgeborgen. Veel spullen brengen een bepaalde associatie bij mensen naar boven. Je wilt een zo breed mogelijk publiek aantrekken en daarom moet je huis zo neutraal mogelijk over komen.

Hoe het wel moet: 

 

Hoe het niet moet: 

 

Let er ook op dat zoveel mogelijk persoonlijke spullen worden opgeborgen zoals foto’s of schilderijen. De foto’s komen op internet en iedereen kan ze zien. In de nabewerking kunnen gezichten op foto’s worden vervaagd, maar er wordt wel eens iets over het hoofd gezien. Ook dure schilderijen wil je liever niet op het internet hebben staan in combinatie met het adres. Berg alles op in een ruimte die niet gefotografeerd gaat worden.

2 Zorg ervoor dat alles schoon is

Bijna niets komt slechter over dan een woning die vies is. Je zou misschien denken dat kopers daar wel doorheen kijken, maar dat is niet altijd het geval. Een huis dat er niet schoon uit ziet, zelfs al op de foto, kan mensen ook twijfels geven over de staat van de rest van de woning. Als het immers niet schoon is, dan is er misschien meer niet in de haak. Zeker het toilet en badkamer dienen schoon te zijn voor de foto. Let ook op rondslingerende spullen zoals speelgoed.

3 Laat enkele kussens of doeken op de meubels liggen

Enkele kussens of doeken op de bank ziet er meestal beter uit dan lege meubels, mits ze er qua kleur bij passen. Indien het loungemeubelen betreft mag de doek ook nonchalant over de rand van de bank hangen en de grond raken; een klein detail maar het brengt wel sfeer. Overigens kunnen er in en kleine woonkamer beter geen meubels in het midden van de ruimte staan. Zeker als deze zwart zijn, want dit blokkeert het zicht.

4 Verwijder de wc-rol en andere toiletartikelen uit toilet en badkamer

Wat er in een woning staat aan meubels en attributen, staat er voor de sfeer en om diepte te geven aan de foto; niet om te laten zien dat er geleefd wordt. Als dat wel het geval is, is het voor potentiële kopers moeilijker voor te stellen dat zij er zelf in zouden kunnen wonen. Bij het opbergen vergeten mensen vaak de wc-rol en andere artikelen zoals borstels en luchtverfrisser. Berg deze wel op. Berg ook handdoeken, flesjes, tandenborstels en tandpasta op. Eventueel kan je een stapeltje opgerolde witte handdoeken in de badkamer laten liggen.

Hoe het niet moet: 

 

Hoe het wel moet:

 

5 Neem eventuele honden mee uit huis en verberg kooien en krabpalen.

Los van het feit dat je geen huisdieren op de foto wilt zien, is het voor de fotograaf ook makkelijker als er geen honden los rondlopen tijdens het fotograferen. Verder is het beter om alle associaties naar huisdieren buiten de foto te houden. Hier geld weer hetzelfde; je wilt een zo breed mogelijk publiek interesseren. Denk ook aan kattenmanden, konijnenhokken, vogelkooien en dergelijken.

6 Laat een volle fruitschaal op tafel staan en zet een fles wijn neer

Dit zijn details, maar het kan de foto wel echt af maken. Los van dat het er leuk uit ziet, zijn fruit en wijn ook symbolen van overvloed en goed leven. Of dit echt invloed heeft op het uiteindelijke verkoopresultaat dat weten we eerlijk gezegd niet, maar het is een kleine moeite. Ook een verse bos bloemen in een vaas op de eettafel of op het aanrecht brengt sfeer in de foto. Voor wat het aanrecht betreft kunnen er het beste zo min mogelijk apparaten op blijven staan. Haal ook flesjes en vaatdoeken van het aanrecht.

7 Laat de openhaard branden en steek kaarsen aan

Als je een openhaard hebt die makkelijk is aan te steken, is het mooi voor de foto als deze aan staat. Dit laat gelijk zien dat de haard werkt. Verder kan je kaarsen, als je die al hebt staan, gerust aansteken voor de fotosessie. Kaarsen geven net als een open haard een warme sfeer aan de foto. Geurkaarsen hebben net als een open haard het voordeel dat ze een aangename en simpele geur in huis brengen. Voor de bezichtigingen is dit laatste een groot voordeel.

Een goed voorbeeld: 

 

8 Ruim de tuin op

Indien je een tuin hebt en kinderen; verwijder dan al het speelgoed uit de tuin. Tuinmeubelen met kussens en een eventuele barbecue kunnen uiteraard blijven staan. Het speelgoed kan in de schuur of berging worden opgeborgen. Als u trouwens een auto in uw voor of achtertuin hebt staan, is het beter om deze voor de foto’s weg te halen. Als er vaak auto’s voor uw deur op straat staan, is het handig om bij uw buren te regelen dat deze op het tijdstip van de fotosessie er niet staan. Dit laatste geeft een vrij zicht op de woning en daarmee een mooier vooraanzicht.

Hoe het niet moet: 

 

Hoe het wel moet:

 

9 Verwijder onkruid tussen de tegels

Ook deze tip geldt natuurlijk alleen als je een tuin hebt. Een beetje mos tussen de tegels is geen probleem, maar duidelijk zichtbaar onkruid en tegels die nauwelijks zichtbaar meer zijn is niet mooi voor de foto. Je hoeft niet met gif aan de slag te gaan. Een simpel gereedschap of desnoods een keukenmesje is genoeg om het voor de foto netjes te krijgen.

10 Zeem de ramen

Dit is een algemene tip die bijna voor elke woning geldt, maar die gemakkelijk over het hoofd gezien kan worden. Vooral bij de foto’s van de buitenkant van het huis is het zichtbaar als de ramen vies zijn. Zorg dus voor schone ramen op de dag van de fotosessie. Tijdens het fotograferen is hier geen tijd meer voor. Doe verder de gordijnen open en zorg dat rolluiken op de zelfde hoogte hangen.

Tot slot

Als je bovenstaande 10 tips volgt zal het zeker goedkomen met de foto’s. Tot slot geven we nog een extra tip voor tijdens de fotoschoot zelf; Je hoeft niet de gehele tijd bij de fotograaf aanwezig te zijn. Eventueel helpen met deuren openen of dingen verplaatsen kan handig zijn, maar verder werkt de fotograaf vaak het beste alleen. Ben je benieuwd naar wat Prinsenstad Makelaardij hierin voor je kan betekenen? Neem dan vrijblijvend contact met ons op.