Delftse plan Schieoevers haalt landelijk nieuws; ‘gedurfde stap’

Het Delftse plan voor het realiseren van nieuwbouw in het Schieoevers gebied haalde onlangs het nieuws op Vastgoed Actueel. Een aantal aspecten zoals geluidshinder en zorgen van huidige ondernemers in het gebied worden in het artikel besproken. Over deze aspecten valt veel te zeggen, maar misschien voegt een discussie over de algemene noodzaak en haalbaarheid van het plan meer toe. Prinsenstad makelaardij zoomt in en beschouwt het plan in het kader van de algemene woningmarkt in Delft en de regio.

 Schieoevers Noord © Gemeente Delft

Delft is van plan om tegen 2040 15.000 nieuwe woningen en 10.000 nieuwe arbeidsplaatsen te realiseren waar het gebiedsplan Schieoevers aan moet bijdragen. Tegen 2030 zijn de deelgebieden Nieuwe Haven en Kabeldistrict dan getransformeerd tot woon- en werkgebieden met ruim 3.500 nieuwe woningen en 1.250 nieuwe arbeidsplaatsen. Verdere gebiedsontwikkelingen staan voor later op de planning. Het zijn op zich mooie doelstellingen waar je nauwelijks op tegen kunt zijn, maar hoe haalbaar zijn de plannen gezien de economische vooruitzichten?

De pandemie en de maatregelen die daarvoor zijn genomen hebben een economische situatie veroorzaakt die ook zijn uitwerking gaat hebben op de huizenmarkt in Delft. De economische vooruitzichten zijn niet rooskleurig en de woningmarkt lijkt af te koelen. Met oog op die ontwikkelingen is het onzeker hoeveel vraag er komende jaren zal zijn naar nieuwe woningen. Ook is het maar de vraag of de beoogde arbeidsplaatsen er echt zullen komen. Een scenario zoals na 2008 zou zich kunnen voordoen, toen er een correctie in de woningmarkt plaatvond tot ongeveer 2013. Een project als de Spoorzone komt dan ook weer in de gedachten.

Net als het plan Schieoevers was het project Spoorzone ook een gewaagd plan. De ontwikkeling van de Spoorzone werd uiteindelijk een financieel fiasco voor de gemeente Delft, maar het is misschien niet eerlijk om de plannen voor de Schieoevers daarmee te vergelijken. Spoorzone was immers een verlegging van een spoortracé naar onder de grond samen met de bouw van een nieuw station. De woningbouw in de Spoorzone is inmiddels ver gevorderd maar nog altijd niet afgerond. Dit roept de vraag op of de gemeente met het project Schieoevers niet iets te hard van stapel loopt.  

Natuurlijk is het goed dat de gemeente al weet hoe en waar de nieuwe gebiedsontwikkelingen gerealiseerd moeten worden. Toch hebben ze misschien meer tijd om dit te realiseren dan eerder gedacht; er moet immers wel vraag zijn naar die in eerste instantie 3.500 nieuwe woningen. Die vraag is sterk afhankelijk van de financieringsruimte in hypotheken en de economische situatie in de regio. Het is daarom misschien verstandig als de gemeente de plannen voor de Schieoevers pragmatisch benadert.

Delft zou voor een manier van gebiedsontwikkeling kunnen kiezen waarbij de gemeente zelf zo min mogelijk financieel risico loopt. Daarnaast zou het mooi zijn als de gebiedsontwikkeling alles bij elkaar een positief financieel resultaat oplevert voor de gemeente. Op die manier kan de gemeente in de komende jaren de woonlasten betaalbaar houden voor haar burgers.

Prinsenstad Makelaardij is zelf niet betrokken bij de verkoop van nieuwbouwprojecten. Wel hebben wij klanten die van een bestaande woning verhuizen naar een nieuwbouwwoning of andersom. Bent u benieuwd wat wij in aankopen of verkopen van een woning voor u kunnen doen? Neem dan vrijblijvend contact met ons op.