Warmtepomp vanaf 2026 verplicht; wat is de afweging?

Warmtepomp vanaf 2026 verplicht; wat is de afweging? 

Vanuit Den Haag was er al langere tijd de ambitie om de woningvoorraad te verduurzamen. Het kabinet heeft besloten dat vanaf het jaar 2026 enkel nog (hybride) warmtepompen mogen worden aangeschaft als nieuw verwarmingssystem in huis. Vanaf dat moment is het als huiseigenaar niet meer mogelijk om nog een nieuwe Cv-ketel te plaatsen. Als je een huis bezit met een Cv-installatie dat staat u voor een interessante keuze. Prinsenstad Makelaardij zet voor jou de verschillende mogelijkheden tegen elkaar af om je bij je keuze te helpen.

Allereerst heb je nog tot 2026, dus er is geen haast. Een belangrijke factor voor de overweging om wel of niet een (hybride) warmtepomp aan te schaffen is de gasprijs. Wat de gasprijs de komende jaren gaat doen hangt voor een groot deel af van het conflict in Oekraïne. Hoe dat gaat aflopen weten we niet, maar laten we er maar van uit gaan dat gas een belangrijk punt van onenigheid blijft tussen Rusland en Europese landen en daardoor duurder blijft dan voorgaande jaren. 

Voor welke keuze sta je?

Je kunt er natuurlijk in eerste instantie voor kiezen om nog zo lang mogelijk zonder warmtepomp en met enkel een Cv-ketel je huis warm te stoken en water te verwarmen. Sommige woningen zijn zo gebrekkig geïsoleerd dat een (hybride) warmtepomp nauwelijks besparing zou opleveren. Je zou nog voor 2026 een nieuwe Cv-ketel kunnen aanschaffen om een warmtepomp nog zo lang mogelijk uit te kunnen stellen. Dan blijf je echter veel stoken om je huis warm te krijgen en zal je volledig afhankelijk blijven van de gasprijs. 

Als uitstellen voor jou geen optie is, dan kan je vanaf 2026 alleen nog kiezen uit verschillende vormen van een (hybride) warmtepomp of aansluiting op een warmtenet. Vooral voor de reeds beter geïsoleerde huizen, of voor als je daarin bereid bent te investeren, kan een (hybride) warmtepomp ook financieel aantrekkelijk zijn. Zo kan een hybride warmtepomp al binnen vier jaar worden terugverdient, nog zonder rekening te houden met subsidie. Hoe snel je het terugverdient is afhankelijk van veel factoren zoals de gasprijs, wat voor warmtepomp je kiest en welke verdere aanpassingen aan je woning nodig zijn. Houd er rekening mee dat je gemiddeld 30% overheidssubsidie op de aanschaf van een warmtepomp kunt krijgen. 

Typen warmtepompen

Er zijn grofweg vier verschillende typen warmtepompen, waarvan twee typen volledig de Cv-ketel vervangen (all electric), en de andere twee deels het werk van de Cv-ketel overnemen (hybride). Alle warmtepompen gebruiken in plaats van gas elektriciteit, maar daarnaast gebruiken ze hernieuwbare energiebronnen zoals lucht of (grond) water.

Hybride warmtepompen

Als je niet volledig van het gas af kan of wilt, bijvoorbeeld omdat je woning niet (zeer) goed geïsoleerd is, dan is een hybride warmtepomp een goede keuze. Dit is de goedkoopste klasse warmtepomp en ondersteund de bestaande Cv-ketel. De hybride warmtepomp verwarmt het water tot 45-55 graden. Voor tapwater en tijdens koude winterdagen springt de Cv-ketel bij om het water verder te verwarmen. Sommige hybride systemen halen warmte uit de buitenlucht, andere halen het uit afgevoerde ventilatielucht van de woning. Voor beide hybride systemen geldt dat je geen vloerverwarming nodig hebt, wat scheelt in investeringskosten.

 

Warmtepomp naast Cv-ketel 

All electric warmtepompen

Als jouw huis al goed tot zeer goed geïsoleerd is, dan kan een all electric warmtepomp een goede, en op de lange termijn ook meest besparende optie zijn. Een all electric warmtepomp vervangt volledig de bestaande Cv-ketel, en je gebruikt dan dus geen gas meer voor warm water. Je hebt dan wel minimaal een woning met goede dak- en vloerisolatie, een geïsoleerde spouwmuur en HR++ glas nodig in de ruimtes die je verwarmt. Een warmtepomp verwarmt water namelijk maar tot 45-55 graden en dat is niet genoeg als je woning niet goed is geïsoleerd. 

Binnen de all electric warmtepompen heb je grofweg de lucht/water warmtepomp en de water/water warmtepomp. De lucht/water warmtepomp werkt ongeveer hetzelfde als de hybride lucht/water versie, maar deze vervangt de Cv-ketel volledig. De water/water warmtepomp haalt warmte uit bodemwater en kan met het afgekoelde bodemwater in de zomer tevens koelen. Voor dit systeem moeten wel leidingen in de bodem worden aangelegd wat het ook het duurste systeem maakt in aanschaf. Voor alle all electric systemen geldt tevens dat meestal vloer of wandverwarming wordt geadviseerd met een groot oppervlakte. Dit wordt ook wel lage temperatuurverwarming genoemd.

De kosten

Dan komen we nu uit bij het financiële plaatje. Een hybride warmtepomp van 5 Kw kost zonder subsidie rond de €5.000 euro en inclusief nieuwe Cv-ketel ongeveer €7.000 euro. Daarbij kun je subsidie krijgen van €2.250 tot respectievelijk €2.700 euro[1]. All electric systemen met lucht kosten €6.500 tot €14.000 euro en op bodemwarmte €8.500 tot €19.500 euro. In de hoogste prijs zit dan ook aanleg van een zwaardere stroomaansluiting en veranderingen in de meterkast. Hierbij kan nog wel minimaal €1.950 en maximaal €5.100 euro subsidie worden verkregen[2]. Als je binnen 1 jaar tijd een warmtepomp aanschaft en je huis isoleert kan je ook subsidie voor de isolatiemaatregelen krijgen. Houd er verder rekening mee dat je bij een warmtepomp soms je radiatoren moet vervangen of uitbreiden om genoeg warmteoverdracht te hebben. Dit kan ook enkele duizenden euro’s kosten afhankelijk van de benodigde capaciteit. 

De afweging

Stel dat je nu een huis hebt dat nog niet goed is geïsoleerd, maar je Cv-ketel doet het nog goed. In dat geval is het verstandig om je huis eerst goed te isoleren. Indien je huis al redelijk is geïsoleerd en je Cv-ketel gaat kapot of is al heel oud, dan is meestal een hybride warmtepomp de beste keuze. Als je woning al goed is geïsoleerd maar je nog geen warmtepomp hebt, dan zou je een all electric warmtepomp kunnen overwegen. Kijk dan vooral of de besparing in stookkosten voor jou opweegt tegen de investering, en of je überhaupt bereid bent een all electric warmtepomp aan te schaffen.

Prinsenstad Makelaardij kan je niet adviseren welke keuze voor jou situatie het beste is, maar kan je wellicht wel in contact brengen met een adviseur op dit gebied. Op het gebied van aan- en verkoop van woningen en taxaties staan wij natuurlijk voor je klaar. Je bent ook altijd welkom voor een vrijblijvend adviesgesprek. Neem daarvoor contact met ons op.