7 TIPS VOOR HET KIEZEN VAN EEN VERKOOPMAKELAAR

Je hebt een belangrijke beslissing in je leven genomen. Je gaat verhuizen en mogelijk heb je zelfs al een andere (nieuwbouw)woning aangekocht. In dat geval wil je je huidige woning voor een goede prijs verkopen. Hoe pak je dat aan?

7 TIPS VOOR HET KIEZEN VAN EEN VERKOOPMAKELAAR

 

Je hebt een belangrijke beslissing in je leven genomen. Je gaat verhuizen en mogelijk heb je zelfs al een andere (nieuwbouw)woning aangekocht. In dat geval wil je je huidige woning voor een goede prijs verkopen. Hoe pak je dat aan?

Om te beginnen door een goede verkoopmakelaar in de arm te nemen. Waarop baseer je de keuze voor een verkoopmakelaar? Welke (persoonlijke) eigenschappen moet deze verkoopmakelaar voor jou hebben? Hoe zit het met de courtage en bijkomende kosten van een verkoopmakelaar?

 

Lees hieronder onze tips en vind de juiste makelaar:

 

Tip 1: Kijk verder dan de makelaar van de buren of de top-3 van makelaars op internet

Ga niet direct naar de makelaar die het huis van je buren heeft verkocht, maar kijk eerst eens verder. Je wilt de makelaar kiezen die het beste bij jou past. Niet de makelaar die het beste bij iemand anders past. Welke makelaarskantoren ken je? Zoek ook eens op internet naar een overzicht van makelaars bij jou in de buurt. Kies niet direct een makelaar uit de top 3 op internet of voor de intermediair op internet die zich via Google adwords tussen de makelaars en de klanten hebben gepositioneerd, maar zoek vooral even verder. Vaak krijg je bij een makelaars met minder budget voor reclame-uitingen op internet, de lokale krant of in het straatbeeld, een betere service en kwalitatief goede dienstverlening, voor ook nog eens een marktconforme prijs!


Tip 2: Voer een onderzoek uit naar de verschillende makelaars

Heb je een lijstje met makelaars bij jou in de omgeving? Dan is het tijd om deze makelaars eens goed te onderzoeken. Hoe presenteren de verschillende makelaars zichzelf? Welk gevoel heb je bij een makelaar? Is de makelaar deskundig, is hij servicegericht en toegankelijk en denkt hij met je meer? Wat vind je van de internetsite van deze makelaar? Is die voor jou handig ingedeeld? Kun je alle informatie vinden over type dienstverlening? Wat wordt er verteld over de kosten? Vind je informatie over de persoon achter de makelaar en vind je goede reviews van anderen over de dienstverlening van deze makelaar? Kijk ook eens hoe vaak je advertenties van deze makelaar tegenkomt en op welke plaatsen op internet. Adverteert de makelaar via voor jou bekende en toegankelijke kanalen? Kunnen potentiele kopers van jouw woning goed terecht bij deze makelaar?  


Tip 3: Vraag advies aan familie en vrienden

Na je onderzoek zijn er waarschijnlijk al enkele makelaarskantoren afgevallen, al blijven er nog voldoende opties over. In dat geval kun je veel informatie halen uit de ervaringen van familie, vrienden, buren of collega’s. Bij welke makelaar hebben zij hun woning verkocht? En wat zijn hun ervaringen met de verschillende makelaars? Vergelijk hier bijvoorbeeld via Funda op deskundigheid, lokale marktkennis, prijs/kwaliteit en service en begeleiding, maar ook via Google kun je vaak meerdere reviews terugvinden over makelaarskantoren. Let wel: wat voor een ene consument een prima ervaring met een makelaarskantoor kan zijn, hoeft dat voor een volgende consument niet zo te zijn. Uiteindelijk draait het om onderling vertrouwen en de juiste klik met de makelaar.


Tip 4: Maak vrijblijvende afspraken met de makelaars

Je lijstje met mogelijke makelaars is ingekort. Op dit punt kun je verschillende makelaars uitnodigen voor een vrijblijvend adviesgesprek, met daaraan gekoppeld een waardebepaling voor jouw woning. Geef makelaars de kans om zichzelf te presenteren. Wat is voor jou belangrijk, de geschatte marktwaarde van jouw woning, de courtage van de makelaar en/of geven de (opstart)kosten de doorslag? Waarschijnlijk is het een combinatie van deze factoren.

Stel dat je met een makelaar in zee gaat. Welke service kun je dan verwachten? Wat is zijn courtage? Spreek je daar bovenop nog een incentive af? En zijn er nog eventueel bijkomende kosten? Uiteraard kan de makelaar tijdens een adviesgesprek alvast aangeven voor welke vraagprijs hij jouw woning in de verkoop wil zetten. En belangrijker nog: de makelaar heeft tijdens zo’n vrijblijvend adviesgesprek de kans om zijn vraagprijs te motiveren. 
Geeft de makelaar alvast een (indicatieve) vraagprijs? Vraag dan altijd door. Waarom kiest deze makelaar voor deze vraagprijs? Door te vragen naar de beredenering achter een vraagprijs, kun je meer te weten komen over de werkwijze van een makelaar. 


Tip 5: Volg altijd je gevoel

Je hebt onderzoek gedaan naar de makelaars in je buurt en advies gekregen van vrienden, familie en collega’s. De makelaars die het beste uit de bus komen zijn inmiddels bij je langs geweest voor een oriënterend gesprek. Je weet nu welke makelaar welke kosten rekent en voor welke vraagprijs hij jouw woning denkt te kunnenverkopen. Vanaf dat moment is het belangrijk om je gevoel mee te nemen in de overweging. Want wat doe je als de goedkoopste makelaar al vanaf het begin moeilijk te bereiken is, erg onzorgvuldig overkomt en/of zijn afspraken niet nakomt? 

 

Tip 6: De vraagprijs moet marktconform zijn

Samen met de makelaar bepaal je voor welke prijs jouw woning in de markt wordt gezet. Bedenk hierbij dat een (te) hoge prijs de verkooptermijn nadelig zal beïnvloeden, terwijl een (te) lage vraagprijs een aspirant-koper misschien het gevoel geeft dat je haast hebt met verkopen van je woning of dat er iets met de woning aan de hand is. Bovendien heb je een hoge verkoopopbrengst vaak weer nodig voor de aankoop van je volgende woning. Vertrouw bij het bepalen van de vraagprijs op de expertise van de makelaar en zoek samen naar een balans tussen vraag en aanbod!

 

Tip 7: Jouw klik met de makelaar bepaalt de gunfactor

Het is belangrijk om een ‘klik’ te hebben met je makelaar. Ook de gunfactor zal in je beslissing om te kiezen voor een makelaar doorslaggevend zijn. Je zult namelijk veel contact met hem onderhouden. Kies daarom niet standaard voor de voordeligste makelaar of de makelaar met de hoogste vraagprijs voor je woning, maar kies een makelaar waar jij een goed gevoel bij hebt. Kies voor de makelaar, waarvan jij denkt dat hij je woning op een deskundige manier en voor een hoge opbrengst gaat verkopen. 


Vrijblijvend verkoopadvies?

Ook wij komen graag in contact met jou voor het verkopen van je woning. Wil je een vrijblijvend gesprek met ons? Neem dan contact met ons op via telefoonnummer 015 2002 106 of laat je gegevens achter en wij nemen snel contact met je op!