Het automatische biedlogboek; in 5 stappen naar meer transparantie

Prinsenstad Makelaardij maakt in voorkomende gevallen gebruik van een automatisch biedlogboek bi de verkoop van woningen. Bijvoorbeeld: de woning Watersnipstraat 1 in Delft, zoals bij ons in de verkoop, zal met een automatisch biedlogboek worden verkocht. Hierbij gebruiken wij de service van www.eerlijkbieden.nl .

 De voordelen van een automatisch biedlogboek, eerlijkbieden.nl

Hoe werkt het?

Het basisprincipe van een biedlogboek is de gesloten biedingsmethode. Iedereen brengt zijn bod anoniem uit. Gesloten bieden is een bestaande methoden, maar dat wordt nu digitaal en net iets anders. De volgende stappen worden doorlopen:

  1. Via een link ga je naar het biedformulier. Hier breng je een bieding uit met mogelijke voorwaarden.
  2. Na het verstrijken van de sluitingstijd krijgen de makelaar en verkoper de biedingen te zien. Zij zien de biedingen anoniem.
  3. De makelaar en verkoper beoordelen de biedingen en maken een keuze.
  4. De kopers krijgen dit te horen. De andere bieders krijgen tegelijkertijd ook de uitslag.
  5. Na het verstrijken van de wettelijke bedenktijd krijgen alle kandidaten inzicht in andere (anonieme) biedingen.

Wat veranderd er?

Ten eerste kan tussentijdse prijsopdrijving met een automatisch biedlogboek niet meer. Bieders leggen één keer een bod neer en kunnen geen tegenbod meer doen. Dat betekend dat je als bieder nu in één keer je beste bod moet neerleggen. Misschien wordt het hierdoor makkelijker om zonder aankoopmakelaar een winnend bod uit te brengen. 

Een ander belangrijk verschil is dat je nu achteraf andere biedingen (anoniem) kunt inzien. Dat kon voorheen niet altijd. Je kunt dus zien wat andere bieders hebben geboden en onder welke voorwaarden. Dat geeft inzicht en is wellicht handig voor de volgende keer. Prinsenstad Makelaardij hoopt het biedingsproces voor kopers en verkopers hiermee transparanter te maken.