Rookmelders binnenkort ook in bestaande woningen verplicht; Dit moet je weten als woningeigenaar

Vanaf 1 juli 2022 is het hebben van een rookmelder ook in bestaande woningen verplicht. Dit wordt geregeld in het Bouwbesluit. Het hebben van rookmelders was al verplicht voor nieuwbouwwoningen vanaf 2003, maar daar komt dus de verplichting voor bestaande woningen bij. Prinsenstad Makelaardij legt uit hoe je als particulier huiseigenaar of verhuurder aan de nieuwe wet- en regelgeving kunt voldoen.

Nieuwe regels

Binnenkort moet elke bouwlaag van de woning met verblijfsruimte een rookmelder hebben. Elke kamer waar een vluchtroute naar de uitgang doorheen loop, zoals een gang bijvoorbeeld, moet voorzien worden van een rookmelder. Indien alle (slaap)kamers in een bouwlaag uit komen op dezelfde vluchtroute zoals een hal, dan volstaat het in dat geval alleen in een hal een rookmelder te hebben hangen.

Indien een vluchtroute door meerdere ruimtes voert, bijvoorbeeld als je vanuit de slaapkamer door de woonkamer moet om bij de gang te komen, dan moeten zowel de kamer ertussen als de vluchtroute erna een rookmelder hebben. Als de zolder in open verbinding staat met het trappenhuis, moet ook de zolder een rookmelder hebben.

Eisen aan rookmelders

Net als in nieuwbouwwoningen, moeten de rookmelders in bestaande woningen een CE-keurmerk hebben. Bij nieuwbouw is het verplicht om op netstroom werkende rookmelders te hebben, voor bestaande woningen geldt dat straks niet. Melders op batterijen of accu is voldoende. De melders hoeven ook niet aan elkaar te worden gekoppeld en er gelden vanuit de wet geen minimale geluidsniveaus. Natuurlijk verhoogt het wel de brandveiligheid als je op deze zaken let. Denk bijvoorbeeld aan een grote woning waarbij een rookmelder, die afgaat op de begane grond, niet goed hoorbaar is in andere delen van de woning.

Verantwoordelijkheid

Eigenaren van bestaande woningen zijn zelf verantwoordelijk voor het plaatsen van rookmelders. Ook onderhoud ervan zoals batterijen vervangen en testen is de verantwoordelijkheid van de eigenaar. Ditzelfde geldt voor verhuurders; ook zij zijn er verantwoordelijk voor dat hun huurwoningen voldoen aan de veiligheidseisen. In de praktijk wordt de huurder vaak gevraagd om rookmelders die voldoen aan de eisen te kopen en op te hangen. Vervolgens controleert de verhuurder de opgehangen melders en vergoedt de kosten. Voor VvE’s geldt dat individuele eigenaren verantwoordelijk blijven voor rookmelders in hun eigen woningen. 

Tips

Het detectievermogen van rookmelders neemt na 10 jaar sterk af. De meeste melders hebben dan ook een houdbaarheidsdatum. Het is daarom verstandig om rookmelders na 10 jaar te vervangen. Verder is het handig nu en dan te checken of de batterijen of accu’s van de rookmelders nog niet leeg zijn, tenzij je er een hebt met een 10 jarige batterij. Verder zijn er slimme melders die naast een alarmsignaal ook een bericht naar je telefoon verzenden in geval van rookontwikkeling. Dit kan in sommige gevallen uitkomst bieden. 

Tot slot

Binnenkort wordt Nederland naar verwachting dus een stukje brandveiliger. Er komen relatief weinig mensen om het leven door brand in Nederland, maar als je gaat slapen is het fijn om te weten dat je dat in een brandveilige woning bent. Ben je op zoek naar advies omtrent vastgoed of hulp bij aan of verkoop? Neem contact op met Prinsenstad Makelaardij.