Watertekort; besparingstips voor thuis

2022 is een warme en droge zomer aan het worden voor Nederland. Dit heeft gezorgd voor een landelijk watertekort waarbij het Hoogheemraadschap van Delfland code oranje heeft afgekondigd. Behalve beperkt gebruik van sluizen heeft dit gelukkig nog geen gevolgen voor iedereen. Toch wordt wel gevraagd water te besparen om erger te voorkomen. Prinsenstad Makelaardij geeft je een aantal tips voor hoe jij nu direct en in de toekomst zuiniger met water om kunt gaan, in en om het huis.

 

Wat je nu kunt doen

Een van de leukste tips die we gevonden hebben gaat over de droger. Als je een condensdroger hebt, kun je het water uit het reservoir niet drinken, maar wel gebruiken om je planten mee water te geven. Dat scheelt toch weer een paar liter. Een leuke tip, maar misschien niet de meest praktisch uitvoerbare. Daarom nu een aantal makkelijkere tips.

Probeer een minuutje korter te douchen. Eén minuut minder douchen per keer bespaart gemiddeld als 2.500 liter per jaar. Gebruik daarnaast op het toilet ook eens de kleine knop (of spoelonderbreker) om door te spoelen. Een andere tip voor de sanitaire ruimte; zet de kraan uit terwijl je je handen inzeept en spoel je handen erna pas af. Tot slot voor de heren; Laat de kraan niet lopen voor het schoonspoelen van je scheermes. Je gebruikt minder water door de stop in de wasbak te plaatsen en hem daarin af te spoelen. 

Naast de badkamer en toilet wordt er in de keuken ook behoorlijk water gebruikt. Het gebruik van een teiltje voor bijvoorbeeld de afwas of het wassen van groente en fruit wordt over het algemeen aangeraden. Heb je een tuin? Sproei dan bewust. Dit betekent alleen ’s ochtends vroeg of ’s avonds laat sproeien. Sproei ook zo dicht mogelijk op de wortels van de plant en niet op het blad, zodat zo min mogelijk water verdampt. Sproei niet elke dag maar alleen als dat strikt noodzakelijk is[1] en gebruik bij voorkeur slootwater.

Het je een auto en wil je hem wassen? Doe dit dan in de wasstraat. De wasstraat bespaart veel water ten opzichte van zelf wassen, én er komt minder vuil in het milieu. Er zijn nog wel meer tips, maar het moet ergens eindigen. Wat volgt zijn een aantal maatregelen die je thuis kunt nemen. 

Maatregelen voor waterbesparing in de toekomst

In de waterwereld wordt altijd gezegd; vasthouden, bergen, afvoeren. In die volgorde moet altijd worden gedacht bij waterbeleid. Op het niveau van een huishouden betekent dit bijvoorbeeld dat je kunt beginnen met het vervangen van een kraan die lekt. Een andere maatregel waarmee je echt water kunt vasthouden is het vervangen van bestrating in je tuin door groen. Zo krijgt regenwater meer kans om de grond in te trekken, wat goed is voor de bodemwaterstand en daarmee voor de planten.

De waterbesparende douchekop bespaard gemiddeld 4 liter water per minuut. Dat is gemiddeld 32 liter water per douchebeurt. Een royale douche is natuurlijk lekker maar je kunt ook de waterbesparende douchekop ernaast hebben voor de praktische douchesessies.

Een hele goede manier om water op huisniveau te bergen is de regenton. De regentol wordt vaak aangesloten op de regenpijp en vult zich bij een goede regenbui al snel. Dit water is ideaal om je tuin mee te besproeien. Dit scheelt heel wat, want 15 minuten sproeien met de tuinslang is al ongeveer 100 liter water[2].  

Er zijn de afgelopen decennia een aantal initiatieven in Nederland geweest om met (grijs) afvalwater het toilet door te spoelen. Hiermee is ook succes geboekt, maar tot op zekere hoogte. Er is namelijk veel water beschikbaar in Nederland, en de prijs is laag, waardoor nieuwbouwprojecten met afvalwater hergebruik meestal niet rendabel zijn. Je kunt natuurlijk wel zelf iets in elkaar knutselen zoals een systeem om met regenwater je toilet door te spoelen. Zelf met een emmer water het toilet doorspoelen kan natuurlijk ook. Denk bijvoorbeeld aan het eerste koude water dat er uit je douche komt.

Het is belangrijk dat wij als consumenten iets doen om ons waterverbruik binnen de perken te houden. Het drinkwaterverbruik in Nederland neemt namelijk langzaam toe. Economische groei maar ook klimaatverandering dragen hieraan bij.

Prinsenstad Makelaardij hoopt met deze tips jou in ieder geval te inspireren om aan waterbesparing te doen, ook als je hier al mee bezig was. Ben je benieuwd naar de diensten van Prinsenstad Makelaardij? Neem dan contact op.