Vijf bijzondere historische huizen in Delft

Prinsenstad Makelaardij is gelegen in de prachtige stad Delft. Maar wat maakt Delft dan zo mooi? Onder meer is haar pracht te danken aan de huizen die er staan. Wij geven je een lijst van de vijf meest in het oog springende huizen in de Delftse binnenstad met daarbij een korte beschrijving.

Dit artikel is geschreven met behulp van AI (Chat GPT 4.0), redactie Guy van Rijn

huis Paul Tetar van ElvenMuseum Paul Tetar van Elven (foto: M.M. Minderhoud)

1. Het Prinsenhof

Locatie: Sint Agathaplein 1
Het Prinsenhof werd in de late 15e eeuw gebouwd als klooster, maar het is misschien wel het meest bekend als de residentie van Willem van Oranje. Hier vond hij ook zijn noodlottige einde door de hand van Balthasar Gerards. Na zijn dood werd het een wapenopslag en later een museum. Het is nu nog steeds een museum, dat tentoonstellingen houdt over de Nederlandse geschiedenis en cultuur. Het is een van de meest populaire musea van Delft.

2. Het Huis Lambert Van Meerten

Locatie: Oude Delft 199
Dit pand uit de late gotiek (ca 1600) wordt gekarakteriseerd door zijn versierd baksteenwerk, zeer gedetailleerde stenen sculpturen en glas-in-loodramen. Het werd gebouwd als een familiehuis en toont nu als museum kunstobjecten van de 16e tot de 19e eeuw. Oorspronkelijk heette het huis ‘Oud Holland’ en het werd ontworpen door twee vrienden en tevens architecten van Van Meerten: Adolf le Comte en Jan Schouten. 

In 2013 is het museum gesloten en de collectie overgegaan naar Museum het Prinsenhof. Het pand werd verworven door Vereniging Hendrick de Keyser, welke het huis sinds 2020 heeft opengesteld als museumhuis.

3. Het Paul Tetar Van Elven Museum

Locatie: Koornmarkt 67
Het huis werd in 1750 gebouwd als woonhuis met daarachter een koetshuis én een stal. Het is in verschillende bouwstijlen opgetrokken, waaronder Lodewijk XV-stijl en gotiek. Schilder Paul Tetar van Elven (1823-1896) woonde hier bijna zestig jaar en liet zijn huis na aan de gemeente Delft om er een museum van te maken. In het Museum zijn werken van Van Elven te zien. Ook kan een bezoeker veel te weten komen over het leven van Van Elven met een rondleiding door het huis. 

4. Het Armamentarium

Locatie: Korte Geer 1
De Armamentarium, gebouwd in 1602, is historisch significant omdat het eeuwenlang dienst deed als wapenhuis en kazerne voor de Nederlandse krijgsmacht. Ondanks zijn militaire geschiedenis heeft de architectuur klassieke renaissance kenmerken. Tot 2013 was in dit gebouw het Legermuseum gevestigd; een museum gericht op de geschiedenis van de Nederlandse krijgsmacht. Tegenwoordig huisvest het pand een restaurant, hotel en expositieruimte. De expositiezaal is te huren voor evenementen zoals productaankondigingen, conferenties en zelfs modeshows.

5. Het Meisjeshuis

Locatie: Oude Delft 112
Dit pand heeft van 1578 tot 1954 dienst gedaan als weeshuis voor halfwezen meisjes uit hervormde gezinnen. Minimaal één ouder moest nog in leven zijn voor toelating. In de twintigste eeuw verloren weeshuizen geleidelijk hun functie, waaronder ook dit huis. Vandaag wordt het gebruikt als conferentieruimte en evenementenlocatie met ook een horecafunctie. Het is een deels 18e-eeuws pand en toont nog steeds het stucplafond uit die tijd in de regentenkamer.

Deze huizen vertegenwoordigen slechts een fractie van het architectonische en historische erfgoed dat Delft haar unieke karakter geeft. Ze zijn levende getuigenissen van onze rijke geschiedenis en zijn zeker je bezoek waard.

Een huis van Prinsenstad Makelaardij

Prinsenstad Makelaardij Delft kan jou helaas niet helpen bij het aankopen van een van bovenstaande huizen. Wel kunnen wij je helpen bij het aankopen van een van de vele andere, wel op de particuliere woningmarkt beschikbare, huizen in Delft. Uiteraard staan wij bij aankoop ook voor je klaar. Interesse in een van de diensten die wij je kunnen aanbieden? Neem contact op met Prinsenstad Makelaardij.