Je gasverbruik verminderen; wat kan je doen?

De winter is in zicht en we gaan de koudere jaargetijden tegemoet. Het conflict in Oekraïne en daarbij een verminderde levering van gas zorgt voor onzekerheid over de beschikbaarheid en betaalbaarheid van gas komende winter. Eerder schreef Prinsenstad Makelaardij een gerelateerde blog over de nieuwe verplichting van de warmtepomp voor particulieren vanaf 2026. Deze maand geven wij een beschouwing van de situatie rondom de gasprijs en wat je kunt doen als huiseigenaar en huurder.

Je gasverbruik verminderen; wat kan je doen? 

Laten we eerst even kijken wat nu eigenlijk het probleem is. Met gasprijzen die op dit moment veel hoger liggen dan in de periode van 2020 en daarvoor, zijn veel mensen bang voor een enorme energierekening over 2022. Daarnaast zou het in het ernstigste geval kunnen gebeuren dat er even helemaal geen gas meer beschikbaar is. Door de gasvelden in Groningen lijkt dit laatste gelukkig een onwaarschijnlijk scenario, maar je weet het maar nooit.

Als je nu voor je verwarming en warme kraanwater afhankelijk bent van gas, is er eigenlijk geen snelle en gemakkelijke oplossing voor het gasprobleem. Een mogelijkheid zou kunnen zijn om bepaalde ruimtes binnen je huis te verwarmen met een elektrische standalone kachel en infrarood stralers. Daar zijn echter twee problemen mee waar je rekening mee moet houden.

Ten eerste gebruik je dan nog steeds gas voor je warme kraan-, en douchewater. Dat deel van je gasrekening is soms hoger dan je verwarmingskosten, en dus spaar je niet je gehele gasverbruik uit, maar slechts een deel. Het andere probleem is dat ook elektriciteit sterk in prijs gestegen is. Ten opzichte van een jaar eerder is elektriciteit in 2022 ook meer dan twee keer zo duur geworden. Je elektriciteitsrekening wordt dus een stuk hoger als je besluit met een noodgreep elektrisch te gaan verwarmen.

Prinsenstad Makelaardij heeft berekend dat je kosten kunt besparen door in de komende winter één of meer elektrische kachels te gebruiken. In theorie zou je hiermee honderden euro’s kunnen besparen. Wat je uiteindelijk kan besparen, en of je überhaupt bespaart hangt echter sterk af van hoeveel en waar je verwarmd (lokaal in huis elektrisch verwarmen is goedkoper dan de gehele woning met de Cv-ketel verwarmen)en wat de gas en elektriciteitsprijzen gaan doen. Je moet er natuurlijk voor waken dat je één of meerdere elektrische kachels koopt en vervolgens niet meer gaat verwarmen dan je normaal deed. Dat brengt ons op het volgende punt. 

Misschien is het wel gewoon het beste om zo min mogelijk gas te gebruiken; nu en komende winter. Dat is natuurlijk een open deur, maar echt veel alternatieven kunnen wij niet bedenken. Je kan nu al beginnen met minder en korter douchen en goed letten op je warme watergebruik in de keuken. Verder is het nu nog niet koud in huis, maar daar kan je je wel op voorbereiden door alvast een trui in huis te dragen en een paar sloffen aan te doen. Sommige mensen zijn dit al gewend te dragen in huis, maar zo niet, dan is het misschien toch het proberen waard. Je kan het dan wellicht tot een paar graden kouder verdragen dan je normaal gewend bent.

Al met al is het vervelend dat de situatie zo is en dat bijna alle huishoudens in Nederland hierdoor geraakt worden. Behalve de afgelopen pandemie is dit een probleem van een reikwijdte en ernst dat we in Nederland al een tijd lang niet meer gezien hebben. Een lichtpuntje is dat de gasprijs in Europa de laatste weken weer wat aan het dalen is ten opzichte van de piek in augustus.

Tot zover de beschouwing over het probleem rond de huidige gasprijzen voor huishoudens van Prinsenstad Makelaardij. Ben je benieuwd of Prinsenstad Makelaardij iets voor jou kan betekenen op het gebied van huur op koop? Voel je dan niet bezwaard om contact met ons op te nemen.