Zijn Delftse huizen duur? Prinsenstad Makelaardij doet onderzoek

De zomervakantie is bijna voorbij, en veel van ons hebben genoten van een verdiende vakantie. Daardoor komen we ook op andere plekken met, je raadt het al, andere huizen- en woningprijzen dan in Delft. We vergapen ons aan kleine Franse kasteeltjes en pittoreske dorpshuisjes in idyllische plattelandsdorpjes die vaak tegen bescheiden prijzen te koop staan. Maar is Delft wel zo duur als je de stad vergelijkt met andere steden in Nederland, of zelfs wereldwijd…?

Delft vanuit de lucht gezien, Zairon, CC BY-SA 4.0, via Wikimedia Commons

Delft en andere kleine steden

Laten we eerst naar de huizenprijzen in Delft kijken, en dan specifiek naar de gemiddelde prijs per vierkante meter (m2). Met de prijs ver m2 kun je op een eerlijke manier de prijzen van woningen in verschillende steden met elkaar vergelijken. Volgens Huispedia is de gemiddelde prijs per m2 in Delft voor een koopwoning op dit moment €4.616,-[1]. Dat zegt op zichzelf nog niet zo veel. Om iets te kunnen zeggen, moeten we Delft vergelijken met andere steden.

Neem bijvoorbeeld Gouda en Leeuwarden. In Leeuwarden ligt de prijs per m2 voor een woning dit jaar op €3.168,-[2]. Een stuk lager dan in Delft dus, maar in Gouda is een woning gemiddeld €4.146,- per m2 waard[3]. Dat komt al een stuk dichter in de buurt van Delft. Leeuwarden is uiteraard een provinciestad waar de vraag wat achterblijft. Gouda ligt in de Randstad, maar is niet heel aantrekkelijk i.v.m. woon-werkverkeer en is geen universiteitsstad zoals Delft. Laten we tot slot naar Haarlem kijken. Haarlem stijgt ver boven Delft uit met €5.605,- per m2 voor een woning[4]. Delft is aantrekkelijk als overloopgemeente van zowel Den Haag als Rotterdam. Toch worden woningen in Haarlem nog hoger gewaardeerd, niet in de laatste plaats omdat het een overloopgebied van Amsterdam is en gewild is bij hogere-inkomensgroepen.

De grote drie (Nederlandse steden)

Amsterdam is wat betreft prijzen per m2 de duurste gemeente van Nederland[5] met gemiddeld €7.754,- per m2 voor een woning (huispedia)[6]. Overigens wordt Amsterdam gevolgd door ‘villagemeentes’ Laren en Bloemendaal. Maar hoe zit het met de andere twee grote steden van Nederland, Utrecht en Rotterdam? Utrecht is qua prijs vergelijkbaar met Haarlem met een forse €5.612,- per vierkante meter[7]. Gemiddeld genomen is Rotterdam zelfs iets goedkoper dan Delft met €4.262,- per m2, maar het scheelt niet veel. Het gaat hier om gemiddelden, dus bij al deze gemiddelden zit zowel het centrum van de stad, als de wijken aan de randen van deze steden.

De top van Europa

Laten we nu eens naar wat grote Europese steden kijken, zoals Londen en Parijs. Deze steden staan hoog in de lijst van Europese steden. Londen staat op plaats 3 met een forse €10.076,- per m2 en Parijs[8] op 4 met €9.600,- per m2. Maar welke steden staan er dan op nummer 1 en 2 in Europa? Dat zijn Zurich en Luxemburg, alhoewel Luxemburg eigenlijk meer een staatje is. In Luxemburg betaal je gemiddeld €12.325,- per m2 en in Zurich (Zwitserland) moet je gemiddeld maar liefst €16.314,- per m2 neertellen voor een woning. Daar valt Delft bijna bij in het niet. Dat verdient goed, die financiële dienstverlening in Zwitserland! 

Woningen wereldwijd

En dan is het nu tijd voor de rest van de wereld. Wat treffen we bijvoorbeeld aan in het zelfverklaarde ‘centrum van de wereld’, oftewel New York? Volgens Numbeo[9] kost een huis in New York City gemiddeld €16.120,- per m2 omgerekend naar euro’s. Dat zal voor Manhattan nog wel iets hoger liggen. En hoe zit het dan met Azië? In Azië heb je de duurste steden ter wereld, maar aan de andere kant ook steden waar je voor een spreekwoordelijk ‘prikkie’ en huisje kunt kopen. 

In het Zuid-Koreaanse Seoul betaal je gemiddeld €17.863,- per m2 voor een woning, nog meer dan in Zurich dus. Gaan we verder omhoog, dan komen we bij Singapore uit. Die stad staat internationaal bekend als heel duur om te wonen. Daar betaal je voor een huis gemiddeld €18.991,- per m2 voor een woning[10]. Als dat nog niet duur genoeg is, dan kan je altijd nog naar Hong Kong? Hong Kong zou bovenaan de lijst staan met omgerekend een ongelofelijke €26.513,- per m2 woning. Hoe betrouwbaar deze cijfers over steden in Azië zijn, is niet helemaal zeker, ook gezien de veranderde politieke situatie in Hong Kong de laatste jaren. Maar één ding is wel zeker, deze steden zijn peperduur als het om huizen gaat.

De Skyline van Hong Kong, Simeon W from Wellington, New Zealand, CC BY 2.0, via Wikimedia Commons
Overigens zijn er ook veel goedkopere steden te vinden in Azië. Neem bijvoorbeeld Phnom Penh, de hoofdstad van Cambodja. Voor een appartement in het centrum zou je daar omgerekend gemiddeld €2.105,- per vierkante meter betalen, en buiten het centrum slechts €1.356,-[11]. Voor onze westerse standaarden is dat niet duur. Toch zijn huizen voor een gemiddelde Cambodjaan misschien wel moeilijker te betalen in Phnom Penh dan huizen voor Nederlanders in Delft te betalen zijn. Het gemiddelde inkomen ligt in een land als Cambodja natuurlijk vele malen lager dan bij ons. En daarmee moeten we afsluiten.

Het is maar wat je wilt

Als je je vermogen of salaris naar een ander land kan meenemen, dan zijn er in de wereld, met uitzondering van veel van de bovengenoemde steden, genoeg plekken op de wereld waar je veel meer woning voor je geld kunt krijgen dan in Delft. Ook binnen Nederland zijn er genoeg plekken te vinden waar je goedkoper uit bent. Toch moet je dan misschien wel al je familie, vrienden en de cultuur waar je vertrouwd mee bent achterlaten. En dat is een goede reden om toch gewoon in Delft of omstreken te blijven wonen. Delft biedt naast een rustig woonklimaat ook zijn kansen op de woningmarkt. Prinsenstad Makelaardij helpt jou graag deze kansen te benutten. Neem daarvoor gerust contact op.