De vijf beste planten voor in huis!

De vijf beste planten voor in huis! 

Het is zomer, en tijd om wat leven in huis te brengen. Op wat voor manier kan je dat beter doen dan met planten? Bijna iedereen heeft wel planten in huis, en smaken verschillen, maar er zijn planten die meer en minder geschikt zijn om in huis te houden. Prinsenstad Makelaardij geeft voor jou de vijf meest geschikte kamerplanten op basis van hun luchtzuiverende vermogen, verzorgingsbehoefte en esthetiek. LET OP: deze lijst is opgesteld door Chat-GPT op basis van de voorgenoemde criteria.

Door Guy van Rijn

Goudpalm

De goudpalm, of areca palm, wordt vaak gezien als een van de beste planten voor het zuiveren van lucht. Hij verwijderd stoffen zoals benzeen en formaldehyde uit de lucht en is vrij onderhoudsarm. Esthetisch gezien scoort deze plant vrij hoog op schoonheid en hij past goed bij elk interieur. Een nadeel dat je zou kunnen noemen is dat een wat groter formaat van deze soort ook wel een prijskaartje heeft. Daarnaast heeft hij regelmatig water nodig.

Sansevieria

Deze sprietige plant is fijn, omdat hij zeer gemakkelijk te verzorgen is. Hij moet alleen op een zonnige plek staan en niet te veel water hebben. Ook voor luchtzuivering is deze plant een goede keuze, opmerkelijk genoeg juist in de nacht. Hij bevochtigt verder ook de lucht. Qua esthetiek is de sansevieria niet ieder zijn favoriet, maar hij past meestal goed bij een modern interieur vanwege zijn strakke uitstraling.

Dracaena marginata

Deze plant wordt ook wel de drakenbloedboom genoemd en is minsten zo indrukwekkend als zijn naam doet vermoeden. Hij is een echte blikvanger in huis en past bij een stoer interieur. Ook is deze plant geweldig voor het zuiveren van lucht. Naast benzeen en formaldehyde schijnt deze plant ook trichloorethyleen te verwijderen. Deze plant heeft wel regelmatig water nodig en is vatbaar voor wortelrot. Mits je hem goed verzorgt is hij een prima aanwinst voor in huis.

 

Lepelplant

De lepelplant is een sierlijke en delicate plant die een beetje aandacht nodig heeft. Deze plant gedijt het beste op een zonnige plek met regelmatige bewatering. Hij is wel heel sierlijk en luchtzuiverend, waardoor deze plant toch best vaak wordt gekozen. De plant heeft prachtige vormen en kleuren met bloemen die op lepeltjes lijken, waar hij ook zijn naam aan te danken heeft. Bewater deze plant niet te veel maar ook niet te weinig, anders zal hij tekenen van stress vertonen.

 

Echte varens

Met een varen heb je een echte klassieker in huis. Deze soort bestaat namelijk al meer dan vierhonderd miljoen jaar. De varen staat bekend om zijn krachtige luchtzuiverende eigenschappen. De varen is qua esthetiek ook iets heel anders dan kamerplanten met brede bladeren. De textuur van de varen past goed in bijna elk soort interieur en hij heeft weinig zonlicht nodig. Nadelen aan de varen zijn dat hij veel water nodig heeft en een luchtvochtigheid van minimaal 50%. Mits er zonlicht binnenkomt is de varen daarom ook zeer geschikt voor in de badkamer.

 

Tot slot

We hebben nog uitgezocht of van bovenstaande plantensoorten er ook enkele giftig zijn en daarmee een potentieel gevaar zouden vormen voor kinderen of huisdieren. Geen van bovenstaande soorten blijkt giftig te zijn en daarmee zijn ze allen veilig in huis te halen.

Frans, alhoewel ooit een fanatiek bonsaiverzamelaar en voormalig eigenaar van een hobbykas, is natuurlijk geen plantenexpert maar wel een makelaar. Heb je dus naast een tip over kamerplanten ook hulp nodig op het gebied van huizen? Schroom dan niet hem een belletje te geven of een mailtje te sturen naar info@prinsenstadmakelaardij.nl. Frans staat altijd voor je klaar.