Wat er in 2024 op de woningmarkt voor jou verandert

Vanaf 2024 veranderen er een aantal dingen voor het krijgen van een hypotheek en in de belastingwetgeving rondom woningen. Wij denken dat dit belangrijk is voor jou als huizenbezitter of aspirant-koper om te weten. Daarom geeft Prinsenstad Makelaardij jou een kort overzicht van wat er op fiscaal en hypotheekgebied verandert in 2024.

 

 Woningen in de wijk Voordijkshoorn in Delft

Startersvrijstelling omhoog

Vanaf 2024 wordt de bovengrens voor de huidige startersvrijstelling in de overdrachtsbelasting verhoogd naar €510.000. Dit was €440.000 in 2023. De startersvrijstelling betekend dat je op je eerste koopwoning, in plaats van 2% overdrachtsbelasting normaal, 0% betaald over het aankoopbedrag van je woning. Daarvoor moet je jonger dan 35 jaar te zijn en niet eerder van de vrijstelling gebruik hebben gemaakt. 

Ben je als starter al aan het zoeken naar een woning van boven de €440.000? Dan kan het handig zijn om de overdrachtsdatum niet eerder dan 2024 te laten plaatsvinden. Zo kun je misschien een iets duurdere woning overwegen of de woning die je overweegt voordeliger aanschaffen. Wel opletten dat ook je leencapaciteit bij de bank dit ondersteunt natuurlijk!

Nationale Hypotheek Garantie verhoogd

Volgend jaar neemt de nationale hypotheekgarantie (NHG) toe van €405.000 naar €435.000. Voor kopers met een wens om ook hun huis te verduurzamen is de NHG-grens extra hoog. Daarvoor wordt de NHG-grens in 2024 €461.000. Wat was de NHG ook alweer?

De Nationale Hypotheek Garantie of in het kort NHG is een soort verzekering die je afsluit op je hypotheek. De verzekering zorgt ervoor dat wanneer je buiten jouw schuld je woning moet verkopen met een restschuld, deze restschuld in de meeste gevallen wordt kwijtgescholden. Dankzij deze garantie krijg je ook korting op je hypotheekrente van de bank. Je betaalt alleen eenmalig een borgsomprovisie over je hypotheek wanneer je een hypotheek afsluit op de woning waar je zelf in gaat wonen.

Hogere maximale hypotheek bij duurzamer huis

Het NIBUD heeft aan de tweede kamer geadviseerd het maximale leenbedrag voor energiezuinige woningen te verhogen. Energiezuinige woningen hebben lagere energiekosten waardoor de eigenaar meer hypotheek kan dragen, zo is de gedachte. Het is een advies, dus moet het nog wel door de Eerste en Tweede Kamer worden goedgekeurd. Als het er komt, wordt het een inkomensonafhankelijk extra bedrag aan maximale hypotheek. Hoe werkt dat?

Woningen met energie labels E, F en G hebben als extra hypotheekbedrag €0, de standaard eigenlijk. Bij woningen met labels C en D krijg je €5.000 extra leencapaciteit, A en B €10.000, A+ t/m A++ €20.000 en ga zo maar door tot €50.000 extra leencapaciteit. Het maximale bedrag dat je extra kunt lenen om je huis te verduurzamen stijgt waarschijnlijk in 2024 ook licht van €9.000 nu tot €20.000 voor EFG-woningen.

Afschaffing jubelton

Vanaf 2024 wordt de schenkingsvrijstelling voor een eigen woning volledig afgeschaft. Dit is het bedrag dat ouders bijvoorbeeld aan hun kinderen kunnen schenken zonder daarover schenkbelasting te betalen. De reguliere eenmalige vrijstelling voor kinderen tussen de 18 en 40 jaar blijft waarschijnlijk wel bestaan. Dit bedrag is momenteel €28.947 en mag vrij besteed worden.

Disclaimer: Deze tekst is informatief en niet bindend. Aan de verstrekte informatie kunnen geen rechten worden ontleend.

Vraag Prinsenstad Makelaardij naar passend advies

Dit waren volgens ons de belangrijkste zaken die er op het gebied van fiscale regelgeving en hypotheken veranderen in 2024. Er zijn nog wel meer dingen die veranderen, maar voor een passend advies voor jou kan je terecht bij Prinsenstad Makelaardij. Wij kijken dan of wij de kennis in huis hebben om jou te adviseren en kunnen je eventueel doorverwijzen. Wil je een afspraak met ons maken? Neem dan contact met ons op.