Een huis zoeken? 3 belangrijke vragen vooraf

Een huis zoeken? 3 belangrijke vragen vooraf 

Bij het zoeken naar een nieuw huis zijn veel zaken van belang; waar sluit je je hypotheek af en wat is de bouwkundige staat van dit huis? Het is echter belangrijk om in de zoektocht de hoofdzaken niet uit het oog te verliezen. Een aantal zaken moeten al van tevoren duidelijk te zijn voordat je zelf of samen met een makelaar naar een woning op zoek gaat. Nadenken vooraf vergroot de kans op succes en voorkomt vervelende situaties. Prinsenstad Makelaardij zet voor jou de drie belangrijkste vragen op een rijtje.

Plaats en buurt

Misschien is de belangrijkste overweging bij het zoeken naar een huis wel de vraag wáár je wilt wonen. Dit klinkt misschien voor de hand liggend, maar uit ervaring blijkt dat mensen hier nog niet altijd een besluit in hebben genomen. Bij de gewenste woonplaats gaat het niet alleen om welke stad of dorp, maar ook over welke stads(delen) en buurt(en) daarbinnen. Je hebt de afgelopen tijd vast wel eens nagedacht over waar je wilt wonen. 

 

Waarom die plaats en buurt?

In eerste instantie moet de plaats natuurlijk dicht genoeg bij werk zijn. Daarnaast zijn andere dingen van belang. Wil je bijvoorbeeld in een stadscentrum wonen of in een buitenwijk? Wil je een buurt die autoluw is of niet? Vind je het soort bouwstijl in deze buurt aantrekkelijk en voel je je thuis bij de mensen? Verder is er nog de vraag of een huis met het aantal vierkante meters dat je voor ogen hebt wel te koop is voor het budget wat je beschikbaar hebt. Dit brengt ons meteen op de volgende belangrijke vraag; wat is je bestedingsruimte?

Bestedingsruimte

Hoeveel je kunt besteden aan een huis is de tweede belangrijke vraag die al duidelijk moet zijn voor je begint met zoeken. Misschien weet je dit al. Zo niet, dan is het verstandig om eens een vrijblijvend adviesgesprek te voeren bij een plaatselijke hypotheekadviseur. Deze vertelt je op basis van je huidige financiële situatie hoeveel je maximaal kunt lenen. Dat is je bovengrens, maar dat betekend natuurlijk niet dat je dat bedrag moet uitgeven. Misschien wil je wel minder aan een huis uitgeven dan je maximaal kunt betalen en daardoor met lagere maandlasten leven. 

Vraagprijs is niet biedprijs

Als je weet wat je maximaal wilt uitgeven, kan jij en/of je makelaar huizen gaan zoeken. Let er daarbij op dat je in de huidige markt over het algemeen een huis nog niet voor de vraagprijs hebt. Momenteel worden veel huizen met tienduizenden euro’s, soms zelf met meer dan een halve ton, overboden. Klusobjecten zijn hierop soms een uitzondering. Het is echter verstandig om naar huizen te zoeken die minimaal enkele tienduizenden euro’s onder je budget liggen zodat je nog kunt overbieden. Vergeet bij het bieden ook niet eventuele verbouwingskosten die je denkt kwijt te zijn om het naar je zin te maken.

Toekomstplannen

Bij de vorige twee vragen komt eigenlijk nog een derde overkoepelende vraag kijken; wat zijn je toekomstplannen? Je toekomstplannen kunnen divers zijn. Plan je misschien gezinsuitbreiding of denk je juist dat je kinderen het huis uit zullen gaan? Wil je blijven werken waar je werkt of wil je juist graag ergens anders gaan werken? Wil je de komende tien of twintig jaar op de zelfde plek blijven wonen of wil je op termijn helemaal weg uit je huidige omgeving? Dit zijn vragen waar je misschien nog niet bewust bij stil had gestaan, maar die wel relevant zijn voor je huidige keuzes, zowel qua plaats als budget.

Bespreek het samen

Indien je samen met een partner een huis wilt kopen, bespreek dan jullie toekomstplannen samen. Misschien moet je dit zelfs wel doen voordat je überhaupt kunt zeggen dat een huis kopen de juiste keuze is. Als je besluit dat kopen een goed idee is, bespreek dan ook samen waar je wilt wonen en binnen welk budget je wilt zoeken. Als je samen op één lijn zit kan je veel gerichter zoeken en kan je makelaar ook beter voor jou zoeken. Wil je gebruik maken van de diensten van een aankoopmakelaar? Neem dan vrijblijvend contact op met Prinsenstad Makelaardij.