15-tips voor een succesvolle woningbezichtiging

Een bezichtiging van een woning start met een goede voorbereiding. Zo voorkom je dat je achter af met vragen blijft zitten of erger nog, zaken of het hoofd ziet, die bij een weldoordacht bod op de woning, van belang zouden zijn geweest.

15 tips voor bezichtigingen van woningen

 

Voorafgaand aan de bezichtiging

1. Loop voordat u een afspraak maakt voor een bezichtiging eerst eens langs de woning om een beeld te krijgen van de ligging en omgeving van het object. Let hierbij op de stand van de zon, parkeer-, winkel-, sport- en onderwijsvoorzieningen en bevolkingssamenstelling van de buurt.

2. Probeer voordat u bij het woning gaat kijken een algemeen beeld te krijgen van de staat van onderhoud. Wanneer u langs het object loopt kunt u in veel gevallen zien of de algehele staat van de woning conform uw wensen is. U kunt dit zien aan bijvoorbeeld de conditie van het schilderwerk en het tuinonderhoud.

3. Vraag mensen binnen uw netwerk wat ze weten over de buurt en de omgeving. Wanneer u geen bekenden in de directe omgeving heeft wonen, kunt u ervoor kiezen om mensen uit de buurt aan te spreken.

4. De locatie van een object is zeer belangrijk. U kunt de woning in bijna alle gevallen wel aanpassen aan uw wensen, maar de locatie kunt u niet meer veranderen.

 

Tijdens de bezichtiging

5. Bekijk de hele woning uitvoerig, schroom daarbij niet om de makelaar te vragen, ramen te openen, kasten te openen of de keuken te inspecteren.

6. Vallen u zaken op tijdens de bezichtiging, bijvoorbeeld vochtplekken, scheuren of andere zaken, vraag dan bij de verkopend makelaar naar de oorzaak hiervan. De verkoper is verplicht alles te vertellen over het huis dat hij/zij weet. Dit valt onder zijn/ haar mededelingsplicht.

7. Voldoet de indeling aan uw wensen? Wanneer dit niet het geval is, kunt u de gewenste indeling realiseren met behulp van een verbouwing? Let op dat het wijzigen van een indeling niet per definitie waarde toevoegt. Wanneer u hier meer inzicht in wilt hebben, kunt u dit het beste vragen aan uw aankoopmakelaar of taxateur.

8. Is er een energielabel en welke isolerende voorzieningen zijn aangebracht in het woonhuis?

9. Is het plafond uitgevoerd in brandvertragend materiaal? Zachtboard is een veelvoorkomend materiaal dat niet brandvertragend werkt. Advies luidt in dat geval om de plafonds te vervangen door bijvoorbeeld (dubbel) gipsplaat.

10. Informeer naar de staat van het installatiewerk (centrale verwarming, riolering, waterleidingen) en het elektra (aantal groepen, opbouw meterkast en de bedrading).

11. Vraag aan de verkopend makelaar of op het perceel asbesthoudende materialen aanwezig zijn of een (gesaneerde) olietank (met eventueel certificaat)

 

Na afloop van de bezichtiging

12. Informeer bij de gemeente naar het huidige bestemmingsplan en de toekomstige plannen, hieruit kunt u opmaken of uw verbouwing te realiseren is en welke bestemming er rust op de omliggende percelen. Tevens kunt u inzien welke plannen de gemeente heeft met de omgeving.

13. Rusten er erfdienstbaarheden op het perceel en liggen deze correct vast bij het Kadaster. Uw aankoopmakelaar kan u hier uitgebreid verder over informeren.

14. Plan altijd een tweede bezichtiging. Bij een tweede keer kijkt u kritischer naar de indeling en de bouwkundige staat. Eventueel kunt u hierbij een bouwtechnisch adviseur meenemen.

15. Wanneer u een bieding overweegt is het slim om een aankoopmakelaar in de arm te nemen. Deze kan u uitgebreid informeren over recente verkoopcijfers en de actuele marktontwikkelingen. Daarnaast kan hij het juridische onderzoek voor u doen en de onderhandelingen voor u voeren.