VERDUURZAMEN IS NIET DUUR!

 

Waarom is verduurzamen belangrijk voor de woningmarkt?

Nederland staat voor een grote verduurzamingsopgave. Met zijn allen produceren we te veel broeikasgassen en dat is schadelijk voor het milieu. De uitstoot van kooldioxide en stikstof moet omlaag. In het Klimaatakkoord van Parijs zijn afspraken gemaakt over een mondiale aanpak. Nederland heeft deze afspraken verder uitgewerkt in een Klimaatakkoord. Het doel is dat we in 2030 bijna de helft minder uitstoten dan in 1990. Dat vraagt een andere manier van bouwen, produceren, wonen en leven.

 

Het klimaatakkoord

De opgave uit het Klimaatakkoord geldt ook voor de gebouwde omgeving. 7 miljoen woningen moeten worden aangepast zodat deze goed geïsoleerd zijn en op een schone manier energie gebruiken of zelf opwekken. In 2021 moeten er 50.000 bestaande woningen per jaar verduurzaamd worden. Ruim vóór 2030 moet dit zijn opgevoerd naar 200.000 per jaar. Dat is niet alleen goed voor het milieu, maar levert ook nog eens woningen op met meer comfort. Bovendien is de verwachting dat de energiekosten dalen, aangezien de woning minder verbruikt. Een makelaar speelt als vastgoedadviseur een belangrijke rol bij het verduurzamen van woningen.

 

Wat mag de consument van een makelaar verwachten?

Veel consumenten weten op dit moment onvoldoende wat hen te wachten staat. Voor een woningeigenaar betekent de verduurzamingsopgave dat hij uiteindelijk maatregelen zal moeten nemen die voor tijdelijke overlast kunnen zorgen en veel geld kosten. Dan gaat het om energiebesparende ingrepen, maar ook om maatregelen om de woning van het gas te koppelen. Een makelaar is de persoon die hierover kan adviseren.

 

Op welke vragen mag u antwoorden van de makelaar verwachten?

 • Wat zijn de kosten én opbrengsten van energiebesparende maatregelen?
 • Bestaan er subsidies en goedkope leningen voor maatregelen?
 • Kan ik verplicht worden om maatregelen te nemen?
 • Welke energiebesparende maatregelen zijn er mogelijk in mijn woning?
 • Wat is de waarde van een niet-geïsoleerde woning ten opzichte van een woning die wel aangepast is?
 • Wanneer moet ik mijn woning ombouwen om gasloos te koken en te verwarmen?
 • Wat zijn de plannen voor aardgasvrije wijken in mijn gemeente?

 

Verduurzamingsmaatregelen

Eerst isoleren, de rest volgt later!

Door een woning te isoleren blijft de opgewekte warmte binnen. Dit zorgt ervoor dat er minder warmte opgewekt hoeft te worden en bovendien is het in de woning een stuk behaaglijker. Welke isolerende matregelen zijn er mogelijk:

 • HR++ glas ter vervanging van enkel glas

HR++ glas isoleert beter dan enkel of gewoon dubbel glas.

 • Isoleren vloer van begane grond

Bij vloerisolatie wordt de warmte binnen gehouden en energiekosten beperkt

 • Isoleren spouwmuur

Een geïsoleerde spouwmuur houdt de warmte van een woning beter binnen.

 • Isoleren (schuin) dak

Bij dakisolatie wordt de warmte van een woning beter binnengehouden. Een niet-geïsoleerd dak is een van de grootste energieverspillers.

Welke aanvullende energiebesparende maatregelen zijn er mogelijk:

 • Zonnepanelen

Met behulp van zonnepanelen wordt energie opgewekt. Hierdoor hoeft er minder of zelfs geen stroom van de elektriciteitsleverancier afgenomen te worden.

 • Zonneboiler

Een zonneboiler zorgt met behulp van de zon voor warm water. Er zijn verschillende soorten zonneboilers. Ook bestaan er combi’s waarbij er tevens stroom wordt opgewekt.

 • Warmtepomp

Een warmtepomp haalt warmte uit de lucht, bodem of grondwater en zet dat om in bruikbare warmte voor een woning. Daarbij is de werking vergelijkbaar met die van een koelkast maar dan andersom.

Voor alle genoemde werkzaamheden geldt dat het aan te raden is om gebruik te maken van professionele vakmensen die gecertificeerd zijn. Het is daarnaast goed om te controleren of bijvoorbeeld een omgevingsvergunning noodzakelijk is.

 

Wat zijn voor u de voordelen?

 1. Je hebt directe lagere energiekosten.
 2. Je betaalt minder energiebelasting.
 3. Je huis wordt meer waard.
 4. Je huis wordt sneller verkocht.
 5. Je kunt allerlei subsidies en leningen aanvragen.
 6. Je huis is warm in de winter en koel in de zomer.
 7. Je huis voldoet straks aan de eisen uit het klimaatakkoord.
 8. Je werkt mee aan een beter milieu.

 

Financieringsmogelijkheden verduurzaming

Verduurzamingsmaatregelen kunnen veel geld kosten. Zeker wanneer een aantal maatregelen gecombineerd worden. Gelukkig zijn er tal van subsidies en leningen. Daarnaast zijn er mogelijkheden om extra hypothecair krediet te krijgen als er energiebesparende maatregelen worden genomen.

 

Prinsenstad Makelaardij is partner verduurzamen woningen voor GreenForYou, hét integrale adviesplatform voor het verduurzamen van jouw woning!