Interview met Frans van Prinsenstad Makelaardij

Prinsenstad Makelaardij wil deze maand iets anders publiceren dan het gebruikelijke. Als verandering hebben we daarom een interview met makelaar Frans. In het interview vragen we Frans onder meer naar het begin van Prinsenstad Makelaardij, hoe het is gegaan de afgelopen jaren, hoe het nu gaat en hoe hij de toekomst van Prinsenstad Makelaardij voor zich ziet. Je kan het interview zien als een aanloopje naar het 5-jarige jubileum van Prinsenstad Makelaardij dat eraan zit te komen.

Hoe ben je als makelaar begonnen? Hoe kwam dat zo?

In 2018 werkte ik als business controller bij het hoofdbureau van de politie in Den Haag waar ik het niet zo naar mijn zin had. Tegelijkertijd had ik al langer het idee voor mijzelf te beginnen en was ik tijdens mijn docentschap aan de Hogeschool Rotterdam in contact gekomen met een makelaar. Ik ben toen parttime gaan werken als woonconsulent voor een landelijke makelaar op freelancebasis.

Als kleine belegger had ik al wat jaren ervaring met vastgoed, was ik veel in contact geweest met makelaars en op een gegeven moment dacht ik: volgens mij kan ik dit werk prima zelf doen en dit lijkt mij ook leuk werk om te doen. Ik heb onderzoek gedaan, een businessplan opgesteld en ben in januari 2018 met Prinsenstad Makelaardij gestart. Het loopt soms zo; Je zoekt naar meer uitdagend werk. Daar komt het feitelijk op neer.

Hoe heb je de jaren als makelaar tot nu toe ervaren?

Je wordt gesteund vanuit je brancheorganisatie met opleidingen en een coach, die je tweemaal per jaar spreekt, maar je moet wel zelf business maken. In het begin nam ik alles aan wat maar gerelateerd was aan het makelaarswerk. Naast een verkoop of aankoop hier en daar deed ik in het begin namelijk ook werk in de toeristenverhuur en was ik bezig een beleggingspand te verbouwen.

Naast deze nevenactiviteiten probeerde ik tegelijkertijd opdrachten te krijgen uit bijvoorbeeld leads. Ik heb gesprekken gehad met hypotheekadviseurs, ik heb leadplatforms benaderd en heb mij bij een businessclub aangemeld. Ik was veel bezig met mijzelf zichtbaar maken aan potentiële klanten; Je probeert van alles om te kijken of je klanten aan je kunt binden, maar uiteindelijk moet je het natuurlijk zelf doen, in je gesprek. Zo ging dat langzaam lopen, in eerste instantie met wat meer aankoopklanten…

Het omslagpunt kwam toen ik al twee jaar het beheer van toeristenaccommodaties had gedaan, toen enerzijds het beheer van de accommodaties volledig stilviel door de Coronapandemie, en anderzijds doordat het na twee jaar serieus drukker in de makelaardij begon te worden. Ik kan op dit moment eigenlijk zeggen dat ik het soms wel eens een beetje te druk heb, zegt Frans lachend. Ik heb ook geleerd dingen uit te besteden en nee te zeggen, dus dat scheelt.

Wat voor bijzondere of opvallende dingen heb je tot nu toe meegemaakt als makelaar?

Ik kan heel veel voorbeelden noemen maar iedere klant, of het nu om aan- of verkoop gaat, is verschillend en de verwachtingen ten aanzien van de makelaar zijn dat ook. Het blijft steeds maatwerk en je kunt het nooit helemaal goed doen. Praten over klanten kan eigenlijk niet, maar één anekdote wil ik wel vertellen: dit was toen ik een woning mocht verkopen in een straat van de Olofsbuurt in Delft. 

De woning stond inmiddels lange tijd leeg, had een slechte staat van onderhoud en de inrichting was volkomen gedateerd. Kijkers vroegen mij naar de staat van de houten vloer. Ik trek desgevraagd de vloerbedekking weg en zak vervolgens dwars door de vloer. Die bleek behoorlijk ernstig aangetast door zwam en houtworm. Het gevolg was dat deze mensen toen niet hebben gekocht en ik nog weken herstellend was van diepe schaafwonden aan mijn been. Het vak van makelaar is niet geheel zonder risico’s zullen we maar zeggen.

Wat is het belangrijkste wat je hebt geleerd als makelaar?

Ik denk met name het ondernemen. Ondernemen kun je leren vanuit de praktijk; je kan je bijvoorbeeld aansluiten bij een makelaarskantoor en uiteindelijk voor jezelf beginnen. Ik ben echter direct voor mijzelf begonnen, maar er is niemand die mij heeft verteld wat ik allemaal zou kunnen tegenkomen op mijn pad. Ondernemen betekend bijvoorbeeld durven investeren, en soms herinvesteren, zoals bijvoorbeeld voor een nieuwe website. Het is ook op kosten letten en op je hoede leren zijn voor concurrenten die business weg willen kapen. We vissen tenslotte allemaal in dezelfde vijver. Samenvattend; als je ondernemen niet van huis uit meekrijgt, dan moet je dat echt nog leren in de praktijk.

Hoe gaat het de laatste maanden met je werkzaamheden?

Voor mij was de eerst helft van dit jaar drukker dan de dezelfde periode in vier voorgaande jaren. Op de woningmarkt kun je nu merken dat het aantal bezichtigingen per woning afneemt, terwijl het aanbod van woningen juist toeneemt. Dat huizen tot en met het eerste kwartaal bijna automatisch werden overboden is niet meer vanzelfsprekend. Het is soms al mogelijk om onder de vraagprijs aan te kopen. Dat is voor de kopers dan wel weer aantrekkelijk. Je moet er wel heel goed op letten dat je nog een actueel beeld hebt van wat de kopers kunnen lenen met stijgende hypotheekrentes. Zo vraag ik aspirant kopers regelmatig om opnieuw in gesprek te gaan met hun hypotheekadviseur over hun financieringsmogelijkheden om achteraf niet met nare verrassingen geconfronteerd te worden.

Hoe zie jij de toekomst van Prinsenstad Makelaardij voor je?

Eigenlijk gewoon doorgaan en op dezelfde voet verder. Na de zomer eerst een aantal verkopen opstarten die nog in de pijplijn zitten en mogelijk ook aankoopklanten blijven helpen. Het wordt wel spannender hoe je die woningen uiteindelijk gaat verkopen vanwege de veranderende markt. Zo druk als het afgelopen half jaar was zou ik het eigenlijk niet graag weer willen hebben; je wilt natuurlijk liever niet nee zeggen tegen klanten, maar als je moet kiezen, gaat kwaliteit altijd voor kwantiteit.

Voor de lange termijn hoop ik dat er meer rust komt op de markt. Daarin spelen zaken zoals de pandemie, de oorlog in Oekraïne en bijvoorbeeld ook het stikstofdossier een belangrijke rol. Dat het wat rustiger wordt is niet erg, maar hopelijk belanden we niet in een situatie zoals in de periode 2009 – 2013 waarbij de hele woningmarkt nagenoeg stillag. Dat is niet omdat ik dat zelf zakelijk niet zou kunnen bolwerken, maar omdat ik vind dat je in de cyclus van vraag en aanbod niet zulke pieken en diepe dalen zou moeten hebben. 

In januari 2023 gaan we in ieder geval het 5-jarig bestaan van Prinsenstad Makelaardij vieren en dan nog zeker 5 jaar door. Tegen die tijd ben ik 63 jaar en zien we wel weer. Misschien wordt het dan tijd om het stokje over te dragen aan een andere bevlogen makelaar. Op dat moment zou ik 10 jaar makelaar geweest zijn, een mooie afsluiting van een bijzondere loopbaan lijkt mij, maar zeker geen einde van Prinsenstad Makelaardij!

Wil je woningmakelaar blijven, of heb je nog specifieke zaken binnen het makelaarschap waar je je verder in zou willen specialiseren?

Nee niet echt. Aan het begin heb ik de keuze gemaakt voor woningmakelaar, en niet voor agrarisch makelaar of bedrijvenmakelaar. Dit zijn de drie denominaties binnen de makelaardij met elk hun eigen opleidingstraject en expertise. Ik heb vooral kennis van de bestaande woningmarkt. Nieuwbouw doe ik niet en kan ik ook niet erbij hebben, omdat je daarvoor een groter kantoor moet hebben net als andere expertise en ook een ander netwerk. Ik heb de keuze gemaakt om in de bestaande woningmarkt te blijven.

Ik zit vooral in de aan- en verkoop van bestaande woningen, en ik doe taxaties. Aanhuur doe ik niet, want dat is een moeilijke markt. Verhuur doe ik alleen als daarnaar expliciet gevraagd wordt. Ik heb genoeg werk in wat ik nu doe en ben er tevreden mee. Het verschil zit hem bij mij toch in de persoonlijke benadering en de bereikbaarheid van mijn kantoor; ik ben niet alleen van 9 tot 5 bereikbaar, maar ook in de uren daarbuiten en zelfs in het weekeinde. Zo maak ik het verschil met andere makelaars.  

Dit was het interview met Frans van Prinsenstad Makelaardij. Ben je nu enthousiast geworden en zou je wel eens willen weten wat Frans eventueel voor jou zou kunnen betekenen. Aarzel dan niet om vrijblijvend contact op te nemen met Prinsenstad Makelaardij. Wie zien je graag een keer langs komen op de Buitenwatersloot.

Dit interview is opgenomen en uitgewerkt door Guy van Rijn van Coolguy Media.