Zoektocht naar een woning: Hoe koop je geen kat in de zak?

Zoektocht naar een woning: Hoe koop je geen kat in de zak? 

Eerder schreef Prinsenstad Makelaardij een stuk over de belangrijkste zaken waar je over moet nadenken voordat je op zoek gaat naar een woning. In dit artikel gaan we meer in op de praktische kant van je zoektocht naar een huis, om te voorkomen dat je geen spreekwoordelijke kat in de zak koopt. Laten we beginnen bij het begin…

 

Door Dqfn13 - Eigen werk, CC BY-SA 4.0, wikimedia

Enkele zaken vooraf

Voordat je het aankooptraject ingaat, is het in deze tijd handig om eerst je eigen huis te verkopen. De eerste reden hiervoor is dat je zo de werkelijke opbrengst van je huidige woning weet in plaats van de verwachte opbrengst. Daarnaast kun je op deze manier snel toeslaan als zich een mooie kans voordoet. Praat vooraf ook met een hypotheekadviseur over je financiële mogelijkheden. De rentestanden wijzigen met de dag, soms denken mensen dat ze meer kunnen lenen dan ze in werkelijkheid krijgen, en een enkeling schat zijn leencapaciteit juist te laag in. Zekerheid gaat voor alles!

Houd verder je persoonlijke wensen in het oog bij je zoektocht. Dit is wederom eigenlijk iets wat wij in onze eerdere blog al bespraken maar wat we toch nog eens herhalen. Je koopt een huis meestal voor een langere periode. Soms is gezinsuitbreiding een mogelijkheid in de toekomst, of je kinderen gaan juist het huis uit. Houdt ook rekening met eventueel toekomstige gewenste uitgaven. Het bovenstaande is waar je vooral aan zou moeten denken voordat je echt start met zoeken. Als je eenmaal aan het zoeken bent en een huis op het oog hebt, let dan vooral op de volgende zaken.

Praktische tips

Ga allereerst natuurlijk gewoon een keer kijken hoe het huis er vanbinnen uitziet en doe geen blind bod. Bij een blind bod kan het uiteraard tegenvallen als je het voor het eerst ziet. Verder worden in Nederland biedingen vrij serieus genomen; je bod later weer intrekken, omdat het je toch niet bevalt bijvoorbeeld, is vervelend voor de verkopers. Ga niet alleen in het huis zelf kijken maar kijk ook eens wat rond in de buurt. Je directe buren naast je zijn daarbij ook niet onbelangrijk. Uiteindelijk gaat het er vooral om dat je het met deze mensen kunt vinden.

Gedraag je tijdens de bezichtiging niet te enthousiast. Als je laat blijken dat je het huis graag wilt, gaat de makelaar misschien de prijs proberen op te drijven. Wees dus gewoon neutraal en probeer je te informeren. Als je vervolgens denk dat je het huis wel zou willen, laat dan vooral bij oudere huizen een bouwkundige keuring uitvoeren. Zo komen verborgen gebreken aan het licht, waardoor je het huis achteraf misschien niet meer wilt kopen. Een enkele keer kun je de uitslag van de keuring zelfs meenemen in de onderhandeling over de koopsom.

Als het huis onderdeel is van een VvE, vraag dan de stukken van de VvE op, check vooral of deze financieel op orde is of dat er grote toekomstige uitgaven aan zitten te komen. Als je een aankoopmakelaar hebt ingeschakeld doet deze dit voor je. Tot slot moet je bij huizen die aan de rand van een weiland of natuurgebied liggen goed opletten of er geen wijzigingen in het bestemmingsplan zitten aan te komen. Als het weiland opeens een bedrijventerrein wordt of een nieuwe wijk, dan ben je je uitzicht kwijt en wordt je huis minder waard.

Tot slot

We hebben je een aantal tips gegeven voor het zoeken naar een huis. Uiteraard zijn er meer dingen waar je op kunt letten. Dit is ook deels afhankelijk van je persoonlijke situatie en jouw wensen voor een huis. Formuleer vooral voor jezelf wat je woonwensen zijn en houdt daar rekening mee bij je zoektocht. Bespreek ook je wensen met een eventuele aankoopmakelaar. Prinsenstad Makelaardij kan jou helpen in je zoektocht naar een huis en voorkomen dat jij straks een kat in de zak koopt.